Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

chaletpark failliet

Vraag gesteld door Ton Sleeking op 17 april 2018

Wij bezitten een stacaravan op een chaletpark. De eigenaar dreigt failliet te gaan. Als dat gebeurt, wat zouden dan de gevolgen voor ons kunnen zijn? Wij huren de plaats en zijn eigenaar van chalet en schuur

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de gevolgen wanneer een faillissement van een recreatiepark, waarbij het chalet op gehuurde grond staat.

Wie is eigenaar?
Een onroerende zaak die op de (gehuurde) grond van een ander staat, wordt door natrekking eigendom van die ander. Met als gevolg dat de eigenaar van de grond ook eigenaar wordt van de stacaravan.

Het lijkt er op dat de recreant het recht behoudt om, op grond van de huurwetgeving, de stacaravan weg te nemen bij het einde van de huurovereenkomst.

In dit geval spreekt men van juridisch eigendom bij de eigenaar van de grond en van economisch eigendom voor de recreant. Economisch eigendom is het financiële belang dat je bij de stacaravan hebt, omdat je de stacaravan bij het einde van de huurovereenkomst mag wegnemen. Het gaat dan om de waarde van de stacaravan zonder standplaats.

Ofwel; bij een eventueel faillissement heeft u het recht om uw chalet weg te nemen van de camping.

Meer informatie over chalet/stacaravan en uw rechten vindt u op onze website.