Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voetgangers op foute rijbaankant

Vraag gesteld door W. Rudolf op 4 april 2022

Ik ben sinds 51 jaren lid van de ANWB en het moet mij nu toch iets van het hart.
Hoe kan het toch zijn, dat de meeste voetgangers op een rijbaan zonder stoep op de verkeerde kant, dus rechts, lopen? Dit is niet alleen heel irritant maar ook heel gevaarlijk. Vooral als het donker is. Hoeveel dodelijke ongelukken zijn daardoor al gebeurd. Is het niet de taak van de ANWB hier een landelijke actie over te lanceren?
De ANWB zou ook de regering hierover aanspreken, om het juiste loopgedrag van voetgangers wettelijk te bepalen.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert


U vraagt of de ANWB een landelijke actie wil lanceren om het juiste loopgedrag van voetgangers op rijbanen te realiseren.

De ANWB zou zelfs de regering moeten aanspreken om het juiste loopgedrag van voetgangers wettelijk te bepalen. Eerder hebben leden aangegeven dat de verkeersregels omtrent het links of rechts lopen op een rijbaan onduidelijk is en soms voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Ons uitgebreide antwoord van onze juridische expert daarop kunt u lezen op deze pagina.  

Belangenbehartigers

In het kort komt het er op neer dat er wettelijk niets over is afgesproken. Uw verzoek om dit wel wettelijk vast te leggen stuur ik ter kennisgeving door naar onze belangenbehartigers op het gebied van verkeersveiligheid. Ik verwacht dat zij zeker pleiten voor een dringend advies maar niet voor verplichting omdat de situatie per rijbaan verschillend kan zijn en handhaving vrij lastig is.

Wat we wel doen is leden informeren en waarschuwen via onze communicatiemiddelen zoals de Kampioen, onze nieuwsbrieven, op anwb.nl, Facebook en andere social media kanalen.