Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervroegde vervangingstermijn distributieriem Peugeot 2008 1.2 PureTech

Vraag gesteld door op 21 april 2022

De auto heeft 20.000km gelopen. Is 6 jaar oud.
Volgens de garage zou de distributieriem moeten worden vervangen. In plaats van om de 10 jaar of 175000km. NU om de 6 jaar of 175000 km. Is dit geen geld klopperij. Het onderhoudsschema gaf in 2016 aan om de 10 jaar. Zou nu om de 6 jaar moeten zijn. Is dit om het onderhoud in de garage op te vijzelen? 

Merk: peugeot 2008
Type: Alure
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 130pk
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw auto is 6 jaar oud met slechts 20.000 km op de teller. Uw dealer meldt dat de distributieriem nu vervangen moet worden vanwege de leeftijd. Dat was voorheen pas bij 10 jaar noodzakelijk. Uw dealer hanteert een andere vervangingstermijn van de distributieriem dan de eerder gecommuniceerde 175.000 km óf om de 10 jaar.

Vervangingstermijn 

Er zijn inderdaad meerdere berichten onze kant opgekomen over een nadrukkelijk naar beneden bijgestelde vervangingstermijn van de distributieriem van de genoemde Peugeot. Wat ons betreft een nogal significante wijziging wanneer 175.000 km wordt teruggebracht naar 100.000 km (géén 175.000 km) en 10 jaar spontaan ineens 6 jaar wordt. Deze toch best prijzige onderhoudsingreep dient zich dan ineens veel eerder aan dan wellicht begroot of waar bij de koop mee rekening is gehouden.

Antwoord importeur

Voor opheldering hebben we contact gehad met Stellantis, in dit geval importeur Peugeot/Citroën Nederland, en hebben letterlijk de vraag voorgelegd of de vervangingstermijn van 175.000/10 jaar daadwerkelijk is gewijzigd. U begrijpt dat we dat graag opgehelderd wilden krijgen omdat meerdere leden onaangenaam verrast waren toen dit ineens naar beneden bleek bijgesteld. Op die vraag kregen we het onderstaande antwoord: ''Hierbij ons antwoord op jouw laatste vraag : de officiële onderhoudstermijn is niet gewijzigd, we hebben ons dealernetwerk hiervan op de hoogte gesteld en we maken de klanten erop attent dat het vervangen bij 100.000 Km enkel een advies is. Als extra zekerheid hebben we een tool ontwikkelt waarmee we bij iedere onderhoudsbeurt de riem controleren op “uitzetten” waardoor we de levensduur kunnen volgen."

Conclusie

Wanneer het bovenstaande het standpunt is van de fabrikant dan communiceert uw dealer feitelijk iets anders. Hoewel het toch zeer verwarrend is wanneer er enerzijds een opgegeven vervangingstermijn is en anderzijds een afwijkend advies. Maar misschien is dat n.a.v. de ontwikkelde tool waarmee men bij een onderhoudsbeurt de staat en conditie van de riem peilt. Echter de eerder genoemde fabrieksopgave blijft gehandhaafd, zoals de importeur dat zélf aan ons heeft laten weten. Ik wil wel benadrukken dat er meerdere klachten bekend zijn van het niet halen van de oorspronkelijke vervangingstermijn. Dus mogelijk dat dealers eerder aan de bel trekken voor vervanging van de distributie dan formeel wordt aangegeven. Maar Stellantis ontkent feitelijk dat dit door de fabrikant wordt voorgeschreven. Dus is de conclusie dat uw riem het gegarandeerd nog 4 jaar langer moet kunnen volhouden.

 

Reacties

A. van den Ham

Auteur - 12 juli 2023

Is het antwoord van de ANWB expert hierboven nog steeds van toepassing?, n.l. Het vervangen van de distributie ring bij 175.000 km of als de auto 10 jaar oud is?
Groet Arnold

Jos

ANWB Expert - 13 juli 2023

De PureTech versies in de verschillende modellen die vanaf pakweg het tweede kwartaal in 2017 zijn gebouwd, daarvan is de vervanging van deze riem formeel bijgesteld naar 100.000 kilometer of 6 jaar. Voor de generatie daarvóór hanteert de fabrikant nog altijd de oorspronkelijke vervangingstermijn; 10 jaar of 175.000 km, afhankelijk wat als eerste bereikt wordt. De eerder genoemde vervroegde termijn is voor deze oudere generatie slechts een aanbeveling maar de fabrikant laat heel stellig de oorspronkelijke lange vervangingstermijn staan. Wel vreemd om twee termijnen te hanteren; een geadviseerde termijn én een voorgeschreven termijn.