Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersregels elektrische scooter

Vraag gesteld door op 30 januari 2022

Ik heb al 20 jaar niet kunnen fietsen, doordat ik erg veel last heb van Vestibulaire Migraine. Een aandoening waarmee ik de afgelopen jaren flink mee vooruit ben gegaan.
Zelfs afgelopen zomer weer geprobeerd te fietsen, dat was niet zo’n succes.
Ook heb ik op een elektrische scooter gereden, dit ging een stuk beter. Ik heb voor het eerst sins 20 jaar dus een fietsroute, rit kunnen maken met mijn echtgenoot.
Een nieuwe wereld gaat voor mij open. Door het enthousiasme die hierdoor is ontstaan, willen we nu een scooter/brommer gaan kopen voor mij, uiteraard elektrisch !

Nu komen we er niet geheel uit wat de regels zijn in bv de duinen, het bos of andere natuurplaatsen.
Kunt u mij op weg helpen, met welke regels een waar gelden voor een elektrische scooter/brommer/step?
Zo kunnen we een weloverwogen keus maken bij het aanschaffen van een voertuig.

De makkelijkste weg zou zijn de aanschaf van een scootmobiel, maar daar voel ik me nog te goed en te jong voor.

Hopende dat u mij op weg kunt helpen……

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Als gevolg van een aandoening heeft u jaren niet kunnen fietsen. Afgelopen tijd heeft u een elektrische scooter uitgeprobeerd en dat beviel zo goed dat u nu van plan bent om er een aan te schaffen. Nu wilt u iets meer weten over de verkeersregels.

Wat fijn dat u weer een manier heeft gevonden om met plezier en pijnvrij aan het verkeer deel te nemen. Ik ga ervan uit dat het u gaat om een elektrische snorfiets. 

Hoe hard mag een snorfiets?

De maximumsnelheid voor een snorfiets is 25 km per uur. 

Mag een snorfiets op het fietspad?

Snorscooters zijn te vergelijken met fietsen. Binnen de bebouwde kom moeten snorfietsen samen met de fietser op het fietspad rijden. Alleen op een onverplicht fietspad- herkenbaar aan een rechthoekig blauw of zwart bord met het woord fietspad- is de snorfiets met verbrandingsmotor ( elektrisch mag dus wel) verboden.

Is een helm verplicht? 

Nee, een helm is niet verplicht. Wel moet je een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) hebben, of een auto of motorrijbewijs, en tot slot een WA-verzekering.

Op onze website vindt u tips voor veilig rijden op de e-scooter en hier kunt u uw kennis testen door de vragen te beantwoorden. 
 

Update 30-06-2022
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen: rijksoverheid helmplicht.