Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade veroorzaakt tijdens parkeren

Vraag gesteld door op 20 maart 2022

Dinsdag 15 maart heb ik tijdens het achteruit fileparkeren een andere auto geraakt met de trekhaak van mijn auto.
Ineens voelde ik een schok en stond ik stil. Ik ben daarna meteen naar voren gegaan. Bij het kijken zag ik dat het nummerbord een bolvormige afdruk had en de kentekenplaathouder wat naar voren stond. Daaruit maakte ik op dat ik de kentekenplaat had geraakt. Zelf had ik geen enkele schade, zelfs niet aan de trekhaak.
Ik heb een briefje opgeplakt met mijn telefoon nummer en foto's gemaakt van de geraakte auto en mijn auto.

De volgende dag kreeg ik een bericht van de eigenaar. In dit bericht bedankte hij mij voor het achterlaten van het briefje, maar zei hij ook dat er schade zichtbaar is op de bumper, links van het kenteken. Ik heb een afspraak gemaakt om er samen naar te kijken.

De schade die hij aanwees kwam naar mijn idee niet overeen met het voorwerp waarmee ik schade gemaakt heb, de trekhaak.
De schade die hij aanwees leek gemaakt te zijn door iets scherps/puntvormigs en niet het bolvormige van een trekhaak. Daarnaast is de afstand tussen het kenteken en de bumper schade te groot (+/- 20cm), om in het enige contactmoment dat er was die schade te kunnen hebben gemaakt. Iets anders wat opviel was de staat van de auto: de auto heeft meerdere krassen, deuken en schaven, verspreid over alle kanten van de auto.
Naast de schade zou het glas van de lamp aan de rechter onderkant van de bumper ook gebarsten zijn door het contact.

Rekening houdend met bovenstaande heb ik niet het idee dat ik meer schade heb gemaakt dan die aan het kenteken en de houder ervan, terwijl de eigenaar wilt dat ik ook betaal voor de schade aan de bumper.

Waar ik over twijfel is of het beter is om de verzekering in te schakelen (Indeed) en een expert te laten kijken naar de schade, of om het zelf af te handelen. Ik vind het onnodig om de verzekering in te schakelen, met alle potentiële gevolgen voor mijn no-claim, voor een eigenlijke schade van een paar tientjes (nieuw nummerbord en houder), maar ik verwacht dat ik zal moeten gaan bewijzen dat ik de bumperschade niet gemaakt heb.

Zou ik advies kunnen krijgen over wat nu de beste vervolgstap is?
Kan ik beter alsnog mijn verzekering (incl. verhaalsrechtsbijstand) aanspreken om uit te laten pluizen welke schade precies mijn verantwoordelijkheid is geweest, en welke gevolgen zou dat hebben voor mijn no-claim?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Recent heeft u tijdens het achteruit fileparkeren een andere auto geraakt met uw trekhaak. Naar uw mening heeft u met de trekhaak alleen de kentekenplaat geraakt. U heeft foto's gemaakt en een briefje  achtergelaten met uw telefoonnummer. De volgende dag bent u met de eigenaar naar de schade gaan kijken, maar de eigenaar wees ook andere schade aan de bumper aan, terwijl u de auto slechts met de trekhaak heeft geraakt. U wilt van ons advies over de te nemen stappen. 

Als u het niet eens bent met de schade die de tegenpartij u aanrekent dan adviseer ik om een schadeformulier in te vullen en uw verzekering in te schakelen. Er is geen discussie over het feit dat u schade heeft veroorzaakt, wel over welke schade u heeft veroorzaakt. U kunt dit melden bij uw verzekeraar. Een expert kan de schade beoordelen, misschien ook al aan de hand van de gemaakte foto's. U dient er wel rekening mee te houden dat de bumper ook gescheurd kan zijn toen u de kentekenplaat met de trekhaak raakte. Ook al lijkt de schade op het oog mee te vallen, dan kan er toch meer aan de hand zijn. Valt de schade achteraf mee dan kunt u wellicht met uw verzekering afspreken dat u het schadebedrag aan uw verzekering terug betaalt. Uw no claim blijft dan gehandhaafd.