Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ziektekosten

Vraag gesteld door op 16 augustus 2021

Als je op vakantie gaat naar een land dat oranje is, zijn ziektekosten dan wel vergoed volgens Europese richtlijnen? En hoe zit dat als het gebied oranje wordt als je daar bent.

 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U wilt weten of ziektekosten vergoed worden volgens Europese richtlijnen als je naar een land gaat dat oranje gekleurd is.

Oranje gebied

Als u op vakantie gaat naar een land dat op dat moment oranje gekleurd is, kan de dekking zomaar beperkt worden of niet meer gelden. Dit kan zowel bij de aanvullende zorgverzekering als bij de reisverzekering het geval zijn. Daarom raad ik aan om voor vertrek goed naar de voorwaarden van de ziektekostenverzekering en de reisverzekering te kijken.

Voor de ANWB Reisverzekering geldt het volgende:

Gaat u naar een land met een oranje/rood reisadvies dan bent u wel verzekerd, maar niet voor corona-gerelateerde gebeurtenissen. Algemeen geldt dat een verzekering alleen uitkeert als zich een onvoorziene gebeurtenis voordoet. Voor andere onvoorziene gebeurtenissen die niet corona-gerelateerd zijn, bent u gewoon verzekerd.

Wordt het land oranje als u daar al bent, dan geldt de verzekering wel. Maar wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de plaatselijke overheid een dringend beroep doet om binnen een bepaald tijdstip het land te verlaten dan dient u daar wel gehoor aan te geven. Doet u dat niet dan bent u vanaf dat moment niet meer verzekerd voor corona-gerelateerde gebeurtenissen.

Hier vindt u de link waar de ANWB reis- en annuleringsverzekering de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij hebben gezet. Bent u ergens anders verzekerd, vraag dit dan na bij uw verzekeraar.