Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade bij uitstappen

Vraag gesteld door op 5 oktober 2021

Ik sta geparkeerd in een parkeergarage. Wanneer ik uitstap komt op het zelfde moment een auto vrij hard aangereden in het parkeervak naast mij en beschadigd daarbij mijn portier. Ook heeft hij/zij schade aan de auto.
Wie is nu aansprakelijk voor wat?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Bij het uitstappen in een parkeergarage komt op hetzelfde moment een auto vrij hard aangereden in het parkeervak naast u. Er is schade aan uw portier en aan de andere auto. Uw vraag is wie aansprakelijk is voor welke schade.

Schade

Het uitgangspunt is dat ieder zijn eigen schade draagt totdat men kan bewijzen dat een ander hiervoor aansprakelijk is.

Wie is aansprakelijk?

Het hangt van de situatie af om te beoordelen wie voor welke schade aansprakelijk is. In deze is het belangrijk te weten hoeveel tijd er zit tussen het openen van het portier en de aanrijding. Was u bijvoorbeeld al bezig om uit de auto te stappen, en zijn er getuigen?

Het ligt op de weg van beide WA verzekeraars om te bepalen wie voor de schade aansprakelijk is. U kunt de WA-verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw schade. Omgekeerd kan de tegenpartij uw WA-verzekeraar aanspreken voor zijn schade. Bent u verzekerd voor rechtsbijstand, vraag dan advies en bijstand aan deze verzekeraar.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website: