Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kapotte Xenon-verlichting

Vraag gesteld door J. van Opijnen op 19 oktober 2021

Krijg ik een boete als mijn xenon verlichting van de auto stuk is? Deze kan je zelf niet zomaar vervangen, daar heb je gereedschap en de kennis voopr nodig. Mag ik hier voor ook de anwb laten komen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de gevolgen van defect Xenon-dimlicht. Xenon-verlichting is moeilijk om zelf te vervangen. U wilt graag weten of u een boete kunt krijgen als een Xenon-lamp defect is. Ook wilt u graag weten of u de wegenwacht kunt bellen als uw Xenon-lamp defect blijkt te zijn.

Xenon-verlichting

Xenon-verlichting gaat in principe een autoleven-lang mee. Voordat de verlichting definitief stuk gaat, zal de Xenon-verlichting een ander licht uitstralen en het probleem kondigt zich in de regel dus enige tijd van tevoren aan. Als de Xenon-verlichting moet worden vervangen geldt het advies om de onderhoudsgarage dit te laten uitvoeren.

Boete

Op grond van art. 32 RVV 1990 moeten bestuurders van motorvoertuigen bij slecht zicht en bij nacht dimlicht voeren. Als het dimlicht van de auto defect blijkt te zijn terwijl u verplicht bent verlichting te voeren kan de politie u een boete opleggen van minimaal € 90 en maximaal € 140,-. Het maakt daarbij niet uit of u gebruik maakt van Xenon of andersoortige verlichting.

Wegenwacht

De Wegenwacht zal defecte Xenon-verlichting niet ter plaatse vervangen. Het betreft een zogenoemd hoogspanningssysteem, waardoor een reparatie langs de kant van de weg niet verantwoord is.

Conclusie

Bij defecte Xenon-verlichting loopt u bij slecht zicht of in de nacht het risico op een geldboete. De wegenwacht zal de Xenon-verlichting niet langs de kant van de weg kunnen vervangen. Gelukkig kondigt een defect zich in de regel ruim van tevoren aan en gaat Xenon-verlichting in de regel een autoleven-lang mee.

Voor meer informatie over de regels omtrent autoverlichting (Verlichting en regels - ANWB), verwijs ik u graag naar onze website.