Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duitsland boete

Vraag gesteld door op 15 augustus 2021

Wij hebben een informatie brief ontvangen inzake een snelheidsovertreding in Duitsland (op snelweg bij een baustelle, snelheidsoverschrijding van 60km/uur).  
Auto staat op naam van mijn man, overtreding is door mij begaan, dit is ook te zien op ingesloten foto van bestuurder. Mijn echtgenoot wordt gevraagd om de verantwoordelijke bestuurder te noemen en de personalia mee te delen. Op dit antwoordformulier wordt echter naast personalia ook gevraagd om aan te geven of hij het eens is met de verkeersovertreding (ja of nee, met verklaring waarom niet). Wat is de juridische consequentie van een dergelijke keuze? Wat raadt u ons aan te doen?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft in Duitsland te hard gereden bij een Baustelle. Als gevolg daarvan heeft uw man, als eigenaar van de auto, een brief ontvangen. Op het bijgevoegde antwoordformulier moet onder andere worden ingevuld wie de bestuurder is en of hij het eens is met de overtreding. U wilt weten hoe u dat het beste in kunt vullen.

Anhörung of Zeugenfragenbogen

Na een verkeersovertreding wordt er een Anhörung of een Zeugenfragenbogen gestuurd naar de eigenaar van de auto. Het formulier geeft de mogelijkheid om de gegevens van de bestuurder ten tijde van de overtreding op te geven. In Duitsland wordt de boete namelijk aan de bestuurder en niet aan de eigenaar opgelegd. De kentekenhouder is verplicht zijn juiste persoonsgegevens in te vullen. Het is raadzaam om het hele formulier in te vullen en aan te geven wie de bestuurder was. Bezwaar maken tegen de overtreding heeft alleen zin als u ook kunt aantonen dat de overtreding niet is begaan. Belangrijk is om de gegevens naar waarheid in te vullen.

Meer informatie over boete uit Duitsland.