Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravangewicht

Vraag gesteld door R. Horst op 21 juni 2021

Mijn auto mag 1300 kg trekken
Op kenteken caravan max gewicht 1350
Ik belaad maar tot max 1250 kg
Kan ik hier mee door europa trekken of moet ik dan het caravan max gewicht aanpassen bij RDW.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of u een bepaalde voertuigcombinatie mag besturen. Het betreft een Kia Niro hybrid met een maximum toegestane massa van 2000 kg en een maximum trekgewicht (geremd) van 1300 kg. De carvavan die u aan het voertuig wenst te koppelen heeft een maximum toegestane massa van 1350 kg. U bent in het bezit van rijbewijscategorie BE.

Rijbewijs BE
De houder van een rijbewijs categorie BE mag een personenauto besturen waarvan de toegestane massa niet meer 3500 kg is en dat zitplaats biedt aan maximaal 8 personen (zonder de bestuurder). Aan deze personenauto mag vervolgens iedere daarvoor geschikte aanhangwagen worden gekoppeld. Er wordt geen maximum gesteld aan het gewicht van de combinatie of het gewicht van de aanhanger. Bij de berekening of een voertuigcombinatie bestuurd mag worden door de houder van een categorie kenteken gaat het om de maximum toegestane massa van het trekkend voertuig en de maximum toegestane massa van de aanhanger. Als de maximum toegestane massa van het trekkend voertuig of de aanhangwagen hoger is dan way de bestuurder volgens het behaalde rijbewijs mag besturen dan voldoet de bestuurder niet aan de daaraan gestelde eisen. Alleen een bestuurder die de benodigde categorie rijbewijs heeft behaald, mag dan verder rijden met het voertuig.

Maximum trekgewicht
Uit het kentekenregister blijkt tot welk gewicht het specifieke voertuig maximaal mag trekken (geremd en ongeremd). Het werkelijk gewicht van de aanhangwagen mag nooit zwaarder zijn dan het gewicht dat maximaal getrokken mag worden door het trekkende voertuig. Als het werkelijke gewicht van de aanhanger hoger is dan wat de auto blijkens het kenteken mag trekken, voldoet het voertuig niet aan de daaraan gestelde eisen. Alleen als de het werkelijk gewicht omlaag wordt gebracht, door bijvoorbeeld bagage achter te laten, mag het voertuig verder rijden.

Massa rijklaar
Het trekkende voertuig heeft een massa rijklaar van 1594 kg, dat is het gewicht van de auto met een 90% gevulde brandstoftank en een bestuurder van 75 kg. De caravan heeft een leeggewicht van 945 kg. Als u de caravan tot 1250 kg belaadt, kunt u dus maximaal 305 kg in de caravan vervoeren. In het trekkend voertuig kunt u als u met 2 personen reist maximaal maximaal 331 kg vervoeren.

Veilige combinatie
Naast de eisen aan de bestuurder van een voertuigcombinatie (welke combinatie mag de houder van het rijbewijs BE, besturen) en de eisen aan het voertuig (welke gewicht mag maximaal gekoppeld worden) is het ook belangrijk dat met de combinatie veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen. Het totaal gewicht van een voertuigcombinatie zou zo verdeeld moeten worden dat de aanhangwagen altijd minder zwaar is dan het trekkende voertuig. Het advies van de ANWB is om maximaal 75% van het gewicht van het trekkend voertuig, te trekken. Hiermee wordt voorkomen dat u gaat slingeren.

Conclusie
Er worden eisen aan de bestuurder en eisen aan het voertuig gesteld en op beide wordt gecontroleerd. Voor de eisen die aan de bestuurder worden gesteld wordt uitgegaan van de maximum toegestane massa, het fictieve gewicht dat de combinatie maximaal mag wegen. Voor de eisen die aan het voertuig worden gesteld is het werkelijke gewicht van belang. Zolang het werkelijk gewicht van de caravan niet zwaarder is dan 1300 kg, mag u met deze combinatie (ook in het buitenland) rijden.  

Voor verdere informatie over de regels voor het rijden met een aanhangwagen, verwijs ik u graag naar onze website.