Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop caravan die in stalling staat in Spanje

Vraag gesteld door op 9 maart 2021

Mijn caravan staat in Spanje. Ik wil deze verkopen aan Nederlanders die in Spanje wonen. De caravan staat daar in de stalling. Onze sleutels van de caravan zijn bij ons in bezit. In principe wilde wij gewoon gebruik maken van de caravan maar mijn dochter gaat emigreren naar Curaçao. Nu vragen de kopers om de sleutel zodat zij in de stalling kunnen gaan kijken in de caravan. Wat is handig te doen? Sleutels versturen naar de stalling of naar de kopers. En hoe kan ik dit afhandelen als ze van plan zijn deze te kopen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U bent van plan uw caravan te verkopen. uw caravan staat in Spanje. U vraagt hoe u dit het beste kunt doen.

Als particuliere verkoper moet u de kopers informeren over bij u bekende gebreken. Vervolgens is het aan de kopers om de caravan te bekijken en de staat van de caravan te onderzoeken. Tips voor particuliere verkoop vindt u op onze website: Tips koop van een particulier

Het is in ieder geval verstandig om een koopovereenkomst op te stellen waarin u afspraken op papier zet. U kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van de koopovereenkomst die wij hebben opgesteld.

Het moet ook duidelijk zijn dat u de sleutels alleen afgeeft om de caravan te bekijken, niet om deze te gebruiken. Daarbij is het verstandig om de stallinghouder over de eventuele bezichtiging te informeren. Deze heeft immers geen overeenkomst met de eventuele kopers en moet deze wel toegang tot de stalling geven.

U geeft aan dat de eventuele kopers in Spanje wonen. Het is gebruikelijk om te zorgen voor betaling bij afleveren van de caravan. Normaal gesproken bent u zelf bij een bezichtiging aanwezig. Het is verstandig om te zorgen dat iemand die uw belangen behartigd bij de bezichtiging aanwezig is. Geeft u de sleutels eerder af aan de mogelijke kopers, dan loopt u het risico dat betaling uitblijft of de sleutels niet meer in uw bezit komen. Het kan dan ook verstandiger zijn om dit inderdaad via bijvoorbeeld de stallinghouder, of een andere bekende te laten lopen. Deze moet hier natuurlijk wel toe bereid zijn. 

Uiteindelijk moet u zorgen dat het risico dat u wel de sleutel opstuurt maar geen betaling ontvangt , of schade ontstaat bij de bezichtiging, zo gering mogelijk is.

In de koopovereenkomst vindt u nog meer zaken waar u op moet letten.