Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Updates navigatie Opel

Vraag gesteld door C.R.J.B. van de Ven op 7 augustus 2020

Ik heb sinds 2017 een nieuwe Opel Zafira met het navigatiesysteem NAVI 950 ingebouwd. Toen ik de auto kocht, zag ik dat er elk jaar een update kwam van het navigatiesysteem. Echter in 2018 is de laatste update geweest (met kaart van kwartaal 3 van 2016). Er wordt geen nieuwe update meer aangeboden. Ik heb contact gehad met Opel en na veel doorschakelingen en doorvragen werd er gemeld dat de markt te klein was voor een update te laten maken. Maar ik heb bij aanschaf wel een fors bedrag moeten neertellen voor dit systeem.

Ik heb mijn Opel Zafira 2017 destijds gekocht onder andere op basis van het aanwezige navigatiesysteem. Doordat er geen updates meer beschikbaar zijn, wordt mijn auto minder waard.

Kan ik Opel dwingen om updates te blijven leveren? Of heb ik recht op compensatie in enige vorm?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In 2017 heeft u een nieuwe Opel Zafira gekocht met het navigatiesysteem NAVI 950. In 2018 is de laatste update geweest. Sindsdien wordt geen nieuwe update meer gegeven. De reden hiervan is dat de markt te klein is. Uw vraag is of u Opel kan dwingen om updates te blijven leveren, of dat u recht heeft op compensatie.

Wettelijke garantie en non-conformiteit

Nu er al zo snel geen update meer is voor het navigatiesysteem dat in uw in 2017 nieuw gekocht Opel Zafira zit, voldoet het navigatiesysteem niet aan de redelijke verwachtingen die u mag hebben van het product. U kunt zich beroepen op de wettelijke garantie, ook genoemd het conformiteitsvereiste. Dit is geregeld in art.7:17 BW e.v.

Voor een beroep op non-conformiteit moet u terug naar de verkoper. De verkoper is immers uw contractspartij. U dient hem in de gelegenheid te stellen om met een oplossing te komen. Kan de verkoper geen updates meer leveren dan heeft u recht op vervanging of gedeeltelijke ontbinding (restitutie van de waarde van het navigatiesysteem) van de koopovereenkomst.

Uitgebreide informatie over klachten na aankoop auto vindt u op onze website.

Standpunt ANWB over het updaten van navigatiesystemen

De ANWB heeft over het updaten van navigatiesystemen informatie op de website staan. In die informatie benadrukt de ANWB het belang van navigatiesystemen, dat alsmaar groter wordt, omdat ze automobilisten steeds meer nuttige informatie bieden voor onderweg.

In de ogen van de ANWB is 10 jaar een redelijke periode voor het aanbieden van nieuw kaartmateriaal. Bovendien moet tenminste jaarlijks een kaartupdate worden aangeboden. Wanneer de auto nog in aanmerking komt voor fabrieksgarantie en bij de dealer wordt onderhouden, zouden daar geen kosten aan verbonden mogen zijn.

Meer informatie over het updaten van ingebouwde navigatie vindt u op onze website.

Komt u er niet uit met de dealer dan kunt u uw zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.