Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wijziging Vluchten

Vraag gesteld door Leon H op 21 juni 2017

In januari hebben we bij Corendon een reis naar Kreta geboekt vanwege de gunstige vliegtijden. Heen vertrekken om 5.00 uur zodat we van de eerste dag kunnen genieten. Nu zag ik zelf (niets gehoord van Corendon uiteraard) dat de vlucht is verplaatst naar 19.55 uur zodat we midden in de nacht aankomen. Ook de terugvlucht is gewijzigd naar 23.59 uur, de bekende truc. Uiteraard vertrekt het vliegtuig later maar dan is het vertraging. Mag dit zomaar en wat kan ik hier aan doen?? Graag advies.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Afgelopen januari heeft u via Corendon vliegtickets naar Kreta geboekt. U heeft voor deze vlucht gekozen vanwege de - voor u - gunstige vluchttijd. Nu blijkt dat de vluchttijd gewijzigd te zijn; 19:55 uur ipv 05:00 uur. U vraagt zich af of dit wel toegestaan is.

In het geval er op het boekingsformulier vluchttijden worden vermeld, dan wordt er tevens vermeld dat dit onder voorbehoud is. De definitieve vluchttijden staan pas vermeld op de reisbescheiden. Dit is conform artikel 2.6 van de ANVR Reisvoorwaarden.

Essentie
Als een speciale voorkeur (vluchttijden) zo belangrijk is, dat het al of niet boeken van een reis er van af hangt, dan is er sprake van een essentie. Deze essentie dient de reiziger bij boeking uitdrukkelijk kenbaar te maken. Aan essenties zijn kosten verbonden. De reisorganisator zal schriftelijk bevestigen of de essentie wordt geaccepteerd.

Preferentie
Een preferentie is een voorkeur die de reiziger bij boeking kan opgeven, maar waaraan hij geen rechten kan ontlenen.

Conclusie
Als u nog geen reisbescheiden heeft ontvangen waarop de vluchttijden definitief staan vermeld, dan staan de vluchttijden nog niet vast, en mogen deze door de reisorganisator gewijzigd worden.

Tips voor het boeken van een reis vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van Jeff345:

 

 

Vervolg vraag hierop. Bij ons namelijk zelfde verhaal maar bij ons is ook het vluchtnumner verandert en dat heeft niks met tijd te maken. Geld hiervoor hetzelfde?

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Wijziging van het vluchtnummer duidt op annulering vand e oorspronkelijke vlucht.

Financiële compensatie
Indien een dergelijke wijzigingen binnen twee weken voor vertrek heeft plaatsgevonden, en de vluchttijden aanmerkelijk afwijken met de oorspronkelijke tijden etc, dan kunt u wellicht in aanmerking komen voor een financniële compensatie op grond van EG Verordening 261/2004

Annuleringsverzekering
Wanneer er sprake is van een langdurige vertraging op de heenvlucht, dan kunt u - onder bepaalde voorwaarden - tevens (naast claim op luchtvaartmaatschappij) een compensatie claimem bij uw verzekeraar.

Meer informatie over rechten van vliegtuigpassagiers vindt u op onze website.