Rechten van vliegtuigpassagiers

Als luchtvaartpassagier kun je te maken krijgen met annulering, overboeking en vertraging van de vlucht. Daarnaast horen wij vaak problemen over de verkeerde naam op het ticket, problemen met de bagage en te laat komen op het vliegveld.

Europese Verordening 261/2004

Als luchtvaartpassagier kun je te maken krijgen met annulering, overboeking en vertraging van de vlucht. Dit betekent verlies in tijd. Om onder meer dit verlies in tijd te compenseren is de Europese Verordening 21/2004 opgesteld. Hierin staan de rechten van luchtvaartpassagiers bij vertraging, annulering en overboeking.

Doel van de verordening

Het doel van de Verordening is bescherming bieden aan passagiers die tot hun vlucht worden geweigerd, die worden getroffen door annuleringen of langdurige vertragingen. 

Waar heb je recht op

Je hebt recht op verzorging (o.a. eten, drinken en hotelovernachting) en recht op een financiële compensatie mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De Verordening voorzag alleen in financiële compensatie bij annulering en overboeking. Het Europese Hof heeft in het Sturgeon arrest bepaald dat  passagiers met vertraging ook recht hebben op financiële compensatie.

Op tijd komen

Het is belangrijk om ruim voor de vertrektijd op de luchthaven aanwezig zijn. Als je te laat komt kan het zijn dat je niet meer in kunt checken of dat je het vliegtuig niet meer in mag. Dit is onder anderen vanwege veiligheidscontroles. 

Vliegticket

Op het vliegticket staan de vluchtgegevens en je persoonsgegevens. Het is belangrijk dat deze persoonsgegevens overeenkomen met het paspoort. Komt je naam niet overeen met de eerste voornaam en (eigen) achternaam op het paspoort dan mag je niet mee met de vlucht of je moet bijbetalen voor de naamswijziging. Deze kosten kunnen hoog oplopen.

Bagage

Luchtvaartmaatschappijen hebben allerlei verschillende voorschriften voor bagage. Kijk in de voorwaarden waar je ruim- en handbagage aan moet voldoen. Let daarbij op gewicht, afmetingen en aantal stuks. Daarnaast mag je niet zomaar alles meenemen in je handbagage. Er zijn voorwaarden voor bijvoorbeeld het vervoer van vloeistoffen en scherpe voorwerpen. Voldoet je handbagage niet aan de eisen dan kan het soms als ruimbagage worden ingecheckt. Hiervoor worden hoge kosten in rekening gebracht. Let ook op de douane regels met betrekking tot het invoeren van bijvoorbeeld etenswaren, planten en dieren.

Teruggave belastingen en toeslagen

Wanneer je geen gebruik maakt van een vlucht, dan heb je in de meeste gevallen geen recht op teruggave van de ticketkosten. Wel kun je een restitutieverzoek indienen bij de luchtvaartmaatschappij voor de toeslagen en belastingen (luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, etc) welke onderdeel uitmaken van de ticketprijs.