Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhuur Chalet prive of zakelijk

Vraag gesteld door JAB op 22 juni 2017

Wij hebben een chalet op eigen grond in onze gemeente privé aangeschaft, in aanvang voor onze zoon. Nu is hij er uit en willen we het gaan verhuren. Ik las dat je BTWplichtig bent als je verhuurt, 6%. Ik heb een eenmanszaak en vraag me af, of het verstandig is dit als een activiteit bij mijn bedrijf bij te laten schrijven. Er zijn nl een hoop kosten om het op te knappen en de jaarlijkse kosten voor park, verzekering, gas,licht en water. Als ik geen huurders heb gaat dat ook door. Er moet uiteraard ook inkomstenbelasting betaalt worden over de inkomsten aan huur. Als ik het goed heb kunnen we de kosten, als het privébezit blijft niet afschrijven en ik denk als het zakelijk is wel. Ik vraag me echter af, of er nog verschillende regels zijn voor als particulier verhuren, of als bedrijf en of wat ik wil ook zonder meer kan. Wie zou hier advies over kunnen geven? De belastingdienst kwam ik niet verder mee.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft vragen over de verhuur van uw chalet.

Uw vragen betreffen de mogelijkheden om de inkomsten en kosten van onderhoud en dergelijke al dan niet als aftrekposten op te geven. U zou graag weten hoe u dit belastingtechnisch zo goed mogelijk kunt regelen.

Wij kunnen u adviseren over zaken die liggen op het gebied van consumentenrecht, verkeersrecht, vakantie en recreatie. Belastingadvies kunnen wij u niet geven. Bij de Belastingdienst zou u daar meer informatie over moeten kunnen krijgen. Kunnen zij u niet verder helpen dan raad ik u aan dit met een Belastingadviseur te bespreken.

U geeft aan een eenmansbedrijf te hebben. Mocht u de boekhouding hebben uitbesteed dan raad ik u aan dit met uw boekhouder te bespreken.