Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aansprakelijkheid bij ongeval fiets en racefiets

Vraag gesteld door aniwe op 7 april 2017

Mijn zoon is pas geleden al fietsend onzacht in aanraking gekomen met een achteropkomende racefietser. Deze reed in de stream van een bromfiets. Mijn zoon hoorde de brommer aankomen en ging iets naar rechts om deze te laten passeren. Toen hij weer naar zijn uitgangspositie wilde bleek er een racefietser achter te zitten. Zij kwamen beide ten val maar mijn zoon mankeerde niets, de racefietser wel. Hoewel hij vreselijk kermde wilde de man niet dat mijn zoon een ambulance belde. Zijn kleinzoon kwam hem ophalen met een busje. De racefiets werd daar ingeladen en hijzelf ook. Toch naar het ziekenhuis gegaan waar diverse breuken bleken. De snelheid waarmee hij reed zal ongeveer 40-45 km per uur geweest zijn op een tweerichtings fietspad waar ook brommers moeten rijden. Kan mijn zoon aansprakelijk gesteld worden?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Uw zoon heeft een aanrijding gehad met een andere fietser. Bij het uitwijken voor een van achter passerende brommer is uw zoon betrokken geraakt bij een aanrijding met een andere fietser. Laatstgenoemde heeft daarbij lichamelijk letsel opgenomen. U wilt weten of uw zoon hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Onrechtmatig handelen
Uw zoon kan aansprakelijk gesteld worden voor dit ongeval indien hij onrechtmatig handelde. Hij moet zich dusdanig gedragen hebben dat daardoor de andere fietser ten val kwam. Het kan ook zijn dat beide fietsers onrechtmatig handelden. In dat geval zal het slachtoffer zijn letselschade slechts voor een deel kunnen verhalen op uw zoon.

Aansprakelijkheid aantonen
Als er sprake is van een ongeluk tussen twee fietsers dan moet de eisende partij aansprakelijkheid aantonen of de tegenpartij moet deze erkennen. In veel letselschadegevallen tussen fietsers zal de aansprakelijkheidsverzekering (APV) uitkomst bieden. Als u niet over een APV beschikt dan kan letselschade persoonlijk worden verhaald op diegene waarvan schuld kan worden vastgesteld. Als er geen getuigen zijn van het ongeval kan in de praktijk het aansprakelijk stellen wel erg lastig zijn.

Letselschade
De te claimen letselschade bestaat naast de fysieke schade die is opgelopen, vaak ook uit een groot aantal andere schadeposten. Denk aan immateriële maar ook financiële posten. Een fietser die in dit geval diverse breuken heeft opgelopen kan ook schade hebben opgelopen aan zijn kleding, aan zijn fiets en heeft misschien een tijdje huishoudelijke hulp nodig. Een wat oudere fietser met nog meer fysieke ongemakken kan zelfs voor een langere tijd uitgeschakeld zijn.

Het antwoord op uw vraag is dus: Ja, uw zoon kan aansprakelijk gesteld worden voor dit ongeval indien hij onrechtmatig handelde en indien het slachtoffer dat kan aantonen of indien uw zoon aansprakelijkheid erkend.

Meer informatie over schade bij letsel vindt u op onze website.