Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Appen in stilstaande auto

Vraag gesteld door L.J. Timmermans op 22 december 2019

Wanneer je toch een bekeuring krijgt, voor appen achter het stuur met telefoon in de hand bij stilstaande auto bijvoorbeeld voor stoplichten of in de files, wat dan te doen, volgens mij trek je altijd aan het kortste eind als je het laat voorkomen.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert
U heeft een vraag over het appverbod in de auto. U vraagt zich af of bezwaar tegen een boete, omdat de auto stilstond, zinvol is.

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990
De bepaling in artikel 61a RVV 1990 verbiedt het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking, tijdens het rijden. Wanneer uw auto stilstaat voor bijvoorbeeld het rode verkeerslicht, in een parkeervak of in de file, is het dus niet verboden om te appen.

Bewijs
Een verbalisant die constateert dat u een mobiel apparaat vasthoudt en besluit een boete op te leggen neemt in het proces verbaal een vooraf vastgestelde feitomschrijving op. Deze feitomschrijving (R 545 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften) veronderstelt al dat het feit geconstateerd is tijdens het rijden.

Bezwaar
Voorafgaand aan ‘het laten voorkomen’ kunt u tegen deze overtreding bezwaar maken. In dit bezwaar kunt u aangeven dat u overtuigd bent dat u alleen toen de auto stilstond, het apparaat vasthad. U zult dit wel aannemelijk moeten maken. Dat kan bijvoorbeeld door getuigen.  Ook kunt u vragen of de verbalisant met zekerheid kan verklaren dat hij het feit geconstateerd heeft terwijl het voertuig reed. Wordt uw bezwaar afgewezen en houdt de verbalisant voet bij stuk, dan is het de vraag of het zinvol is om de zaak voor te laten komen. Het is dat uw woord tegen een ambtsedig afgelegde verklaring. De rechter beslist uiteindelijk. Op deze beslissing kunnen wij niet vooruitlopen.

Conclusie
Het is verboden tijdens het rijden te appen. Bent u overtuigd dat u geen overtreding hebt begaan en alleen in een stilstaand voertuig hebt geappt, dan kunt u bezwaar maken.

De ANWB raadt u aan om onderweg alle aandacht bij één ding te houden: het autorijden. Lees onze tips om MONO door het verkeer te gaan.