Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie katalysator

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 augustus 2019

In april 2014 hebben wij een Volkswagen Passat uit het bouwjaar 2008 gekocht.
Tijdens de grote beurt op 11 januari 2017 bleek dat de katalysator compleet vernieuwd moest worden.
Nadat er een paar weken geleden een lampje ging branden op het dashboard bleek dat de katalysator weer kapot was en dus weer compleet vervangen moest worden.
Bij de garage vonden ze dit ook al erg snel en gingen er van uit dat dit onder de garantie viel.
Inmiddels is de oude katalysator vervangen voor een nieuwe. De oude moest opgestuurd worden naar de leverancier om te laten testen.
Hier bleek dat het toch niet binnen de garantie valt en nu moeten we alsnog 50% van de rekening zelf betalen.
Hier zijn wij het niet mee eens, aangezien een katalysator een autoleven lang mee zou moeten gaan. En die van ons dus 2 keer vervangen is in 2,5 jaar tijd.
Graag horen wij van u wat u ons adviseert te doen en of het inderdaad klopt dat dit buiten de garantie valt.

Alvast bedankt voor uw reactie.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Tijdens de grote beurt in januari 2017 bleek dat de katalysator vernieuwd moest worden. Nu is de katalysator weer kapot.  De oude katalysator moest opgestuurd worden naar de leverancier. De garage vond het ook snel en dacht dat het onder de garantie viel.  Dit bleek niet zo te zijn en u moet  50% van de rekening  betalen. U bent het hier niet mee eens en u vraagt om advies.

Wettelijke garantie ( non-conformiteit)
Garantie op onderdelen is meestal 1 jaar.  Daarna krijg je te maken met de wettelijke garantie (non-conformiteit).  De te verwachten levensduur van een katalysator is inderdaad langer dan 1,5 jaar.  We gaan ervanuit dat de levensduur ongeveer 10 jaar zal zijn. Wij vinden 50% van de reparatiekosten niet in verhouding staat tot de levensduur.

Nu de katalysator na 1,5 jaar weer kapot is, kun je je afvragen of de garage destijds de oorzaak heeft achterhaald en ook heeft opgelost? Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor een katalysator kapot kan gaan, zoals bijvoorbeeld een slechte ontsteking.

Meer informatie over het stappenplan onderhoud en reparatie vindt u op onze website.