Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beginnersrijbewijs in Frankrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 juli 2019

Volgens de Nederlandse wetgeving wordt er wat betreft een beginnersrijbewijs een duidelijk onderscheid gemaakt: 7 jaar na het behalen van je AM op 16 jarige leeftijd of 5 jaar na het behalen van je B rijbewijs op/na 18 jarige leeftijd (indien je niet eerder je AM behaald hebt).

Nu ga ik a.s. vrijdag op vakantie samen met een vriend. Hij is 25 jaar oud en heeft zijn AM-rijbewijs al vanaf zijn 16e. Nu heeft hij pas ongeveer 1.5 jaar zijn B rijbewijs gehaald. Volgens de Nederlandse wetgeving is hij dus géén beginnend bestuurder.

De vraag is nu, hoe zit dit volgens de Franse wetgeving? Hebben die ook een constructie zoals de Nederlandse (per categorie) of tellen zij alleen een B-rijbewijs? Is hij dus volgens de Franse wetgeving beginnend bestuurder ja of nee?

Tevens vraag ik me af, indien hij beginnend bestuurder is, wij als Nederlands voertuig en Nederlandse bestuurders verplicht zijn om een A sticker in de auto te voeren? Zo ja, welke consequenties heeft dit dan als ik zelf rijdt, daar ik geen beginnend bestuurder ben.

Alvast bedankt!

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw vriend is 25 jaar oud en heeft zijn AM-rijbewijs gehaald met 16 jaar. Zijn B-rijbewijs heeft hij 1,5 jaar geleden gehaald. U wilt weten hoe de Franse wetgeving m.b.t. beginnend bestuurders is.

Nederland
In Nederland geldt dat iedereen die een eerste rijbewijs haalt een beginner is. Het maakt niet uit hoe oud je bent of voor welk voertuig het rijbewijs geldt. Hoe lang u het beginnersrijbewijs houdt, hangt af van uw leeftijd en het type rijbewijs. Haalt u voor u 18 wordt het rijbewijs AM? En haalt u uw rijbewijs B nadat u 18 bent geworden? Dan blijft u 7 jaar beginnend bestuurder te rekenen vanaf vanaf het moment waarop het rijbewijs AM is afgegeven (in dit geval 16 jaar).Naar Nederlandse wetgeving is uw vriend dus geen beginnend bestuurder.

Frankrijk
De regels in Frankrijk zijn anders. Men is daar geen beginnend bestuurder vanaf drie jaar na het moment van het halen van het B-rijbewijs. Dus uw vriend geldt in Franrijk nog als beginnend bestuurder.
Voor beginnend bestuurders geldt in bepaalde gevallen een lagere maximumsnelheid en het toegestane alcoholpercentage voor beginnend bestuurders is 0,2 promille (i.p.v. 0,5 promille).
De exacte regels t.a.v. de maximumsnelheid vindt u in het overzicht met maximumsnelheden in landeninformatie op anwb.nl. 

Buitenlanders (die beginnend bestuurders zijn) hoeven in Frankrijk geen A sticker op de auto te voeren.