Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlenging rijbewijs Nederlander die in Frankrijk woont

Vraag gesteld door H. kemper op 27 mei 2019

Ik woon sedert medio januari in Frankrijk. Mijn (Nederlandse) rijbewijs verloopt op 16 juni. Omzetting naar een Frans rijbewijs kan pas als ik een half jaar in Frankrijk woon. Omzetting van een verlopen rijbewijs kan natuurlijk niet. Helpt het als ik (met spoed) remigreer? RDW meende dat dat misschien (ook) niet zou kunnen, omdat ook hier de regel geldt dat je alleen maar een rijbewijs kunt krijgen als je hier een half jaar woont. Is er een andere oplossing? Ik ben 75 jaar, maar verwacht geen probleem bij een medische keuring. Bestaat de mogelijkheid van een spoedprocedure?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Sinds januari 2019 bent u woonachtig in Frankrijk. Uw Nederlandse rijbewijs verloopt medio juni 2019. Probleem is dat u pas na 6 maanden na inschrijving in het Franse basisregister uw Nederlands rijbewijs kunt omzetten naar een Frans rijbewijs. U vraagt zich af wat te doen.

Nu u woonachtig bent in Frankrijk is het niet langer mogelijk het Nederlandse rijbewijs in Nederland (via ambassade Parijs) te verlengen. Zodra u in Frankrijk woonachtig bent is het louter mogelijk het rijbewijs in Frankrijk te verlengen.

Wachttijd
Zover onze informatie strekt, geldt er geen minimum termijn dat u in Frankrijk woonachtig dient te zijn alvorens u uw Nederlandse rijbewijs kunt omwisselen. Zodra u in Frankrijk geregistreerd bent kunt u uw Nederlandse rijbewijs omzetten naar een Frans rijbewijs via de prefect in uw gemeente. Houdt er wel rekening mee dat een dergelijke procedure tot zes maanden in beslag kan nemen.

Meer informatie over omwisselen Nederlands rijbewijs vindt u op de website van Rijksoverheid.