Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boetes uit Tsjechië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 juni 2019

Vorig jaar zomer ben ik met de auto op vakantie geweest in Tsjechië. Nu, bijna een jaar later, ontvang ik vijf enveloppen uit dit land, geheel in het Tsjechisch. De inhoud ziet er uit als een verkeersboete voor te hard rijden. Als ik de bedragen die ik er op zie, omreken, kom ik op een bedrag van ongeveer 350 euro. Ik vraag me af wat ik ermee moet doen. Is dit zuivere koffie? a) is het niet vreemd dat ze bijna een jaar na dato binnenkomen? b) als ik probeer de inhoud te begrijpen, dan zou het gaan om overtredingen die in een bestek van drie dagen in dezelfde plaats zijn begaan. Is het niet raar om steeds weer voor dezelfde overtreding, in dezelfde plaats, beboet te worden? c) Is het niet vreemd dat het volledig in het Tsjechisch is opgesteld?
Klopt het allemaal wel, en als het klopt is het dan redelijk, proportioneel? Wat te doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Tsjechië ontvangen vanwege het overschrijden van de maximumsnelheid. De brief is in het Tsjechisch waardoor u er geen touw aan kan vastknopen. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Met betrekking tot een achttal veel voorkomende verkeersboetes hebben EU-lidstaten rechtstreekse inzage in elkaars kentekenregister. Eén van de voorwaarde is wel, dat er een vertaling van de boete meegestuurd wordt, opdat de geadresseerde kennis kan nemen van de inhoud van de brief.

Ik adviseer u desbetreffende instantie een e-mail te sturen met het verzoeken een vertaling van de brief u te doen toekomen conform de Europese regelgeving hieromtrent.

Bezwaar
Bezwaar tegen het aantal boetes (5x) lijkt mij weinig zinvol, nu de overtredingen wel op dezelfde plaats zijn begaan, echter in een tijdsbestek van een aantal dagen. Derhalve is er geen sprake van een voortgezette handeling. De boetes zijn buitendien niet verjaard.

Meer informatie over boetes uit Tsjechië vindt u op onze website.