Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vakantie busreis stromende regen kapotte ruitenwisser

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 april 2019

Afgelopen voorjaar was ik met mijn zoon op skivakantie in Oostenrijk (inclusief busreis van en naar Nederland). Op de terugweg gingen de ruitenwissers kapot. We zijn toen gestopt bij een tankstation in Duitsland, maar het lukte de buschauffeurs niet om de ruitenwissers aan de praat te krijgen. De buschauffeurs gaven aan dat wachten op pechhulp te veel vertraging zou opleveren en besloten door te rijden. Toen het weer flink begon te regenen, verzochten passagiers om te wachten bij een tankstation (het zicht was namelijk zeer slecht). De buschauffeurs gaven hier geen gehoor aan en bleven zonder werkende ruitenwissers door de regen rijden. De afstand die nog afgelegd moest worden naar Nederland was zo'n 250 km. Wat had ik op dit moment kunnen doen als passagier? Ik voelde me namelijk niet veilig. Als ik was uitgestapt in Duitsland, had ik dan via mijn verzekering vervangend vervoer kunnen regelen? Had ik de politie kunnen/moeten inlichten? Of had ik gewoon een dutje moeten gaan doen op hoop van zegen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een skireis geboekt waar de busreis bij was inbegrepen. Op de terugreis bleken de ruitenwissers niet te werken. Ondanks de regen zijn de buschauffeurs toch doorgereden. Reparatie lukt niet. U vraagt wat u had kunnen doen.

Het lijkt me niet fijn om als passagier in een bus te rijden met regen als de ruitenwissers niet werken. Ik kan me voorstellen dat u daar niet gerust op was. U had op dat moment de reisorganisatie of de busmaatschappij op de hoogte kunnen stellen en direct om maatregelen kunnen vragen. Ook had u met de andere passagiers kunnen overleggen om niet verder te reizen. In dat geval hadden de buschauffeurs wel op pechhulp moeten wachten.

U kunt ook nu nog een klacht indienen bij de reisorganisatie of busmaatschappij. Het is namelijk wel belangrijk dat de verantwoordelijke organisatie op de hoogte is van de werkwijze van de buschauffers. Zo kan een vergelijkbare situatie in de toekomst hopelijk voorkomen worden.

Of u recht had op vervangend vervoer hangt van de voorwaarden van uw verzekering af. Deze zou u hierop na kunnen kijken.