Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeren

Vraag gesteld door Verschuren op 12 april 2019

Voor ons huis ligt een doodlopende straat. Aan de linkerkant van de straat hangt verkeersbord E02 (verbod om stil te staan).
Aan de rechterkant van de straat ligt een terreintje waarop 7 parkeerplaatsen zijn aangelegd. Er is ruimte genoeg om buiten die parkeerplaatsen te parkeren. De vraag is: is het verplicht om op die parkeerplaatsen te parkeren?

Volgens Parkeerbedrijf is dat verplicht. Er is al een waarschuwing uitgedeeld aan een buiten de vakken geparkeerde auto.
Volgens wijkagent is het niet verplicht omdat bord E02 alleen geldt voor de linkerzijde van de straat en omdat bord E04 (parkeergelegenheid) ontbreekt.

De vraag is nu: betekent plaatsing van bord E04 dat in de parkeervakken moet worden geparkeerd (zoals gezegd: ook al is er ruimte om buiten die vakken te parkeren)?

Ter zijde: de parkeervakken zijn niet duidelijk aangegeven en voor vreemden, als het donker is, niet te herkennen.

Indien nodig kan ik u een foto mailen van de beschreven situatie.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over het parkeren in parkeervakken.

Als een parkeergelegenheid voorzien van een parkeerbord (bijvoorbeeld E4) ingedeeld is in parkeervakken, mag inderdaad alleen binnen de vakken geparkeerd worden.Als dit bord wordt geplaatst mag u dus niet buiten de vakken parkeren. Als er sprake is van een parkeerschrijfzone dan is het verboden in een parkeerschijf-zone te parkeren, behalve op parkeerplaatsen die als zodanig zijn aangeduid of aangegeven of plaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep.

Als er sprake is van een bord E2 (verbod om stil te staan) dan mag daar ook niet geparkeerd worden.