Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid aanrijding portier

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 april 2019

De auto stond geparkeerd op een parkeerplaats aan een weg. De achterportier stond open omdat ik de achterbank rechtop aan het zetten was.
De verzekering vraagt nadrukkelijk of de portier langer of korter dan 3 minuten open stond. Ik weet dit niet exact. Wat is het juridische verschil tussen korter dan 3 minuten en langer dan 3 minuten openstaan van een portier?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U stond geparkeerd op een parkeerplaats aan de weg.  Het achterportier stond open omdat u de achterbank rechtop aan het zetten was.  U heeft de vraag van uw verzekering gekregen of het portier langer of korter dan 3 minuten openstond. Uw vraag is wat het juridische verschil is.

Ik ga ervan uit dat er iemand tegen uw auto portier gereden is en dat er nu een vraag is over de aansprakelijkheid.
Het is ons niet bekend dat 3 minuten een criterium is voor de verzekering.  Ik raad u aan om de verzekeraar om uitleg te vragen.

In eerste instantie draagt iedereen zijn eigen schade. Dit is alleen anders als bewezen kan worden dat een andere partij aansprakelijk is voor die schade. Een bestuurder moet in staat zijn, zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.  Als iemand tegen een openstaande autoportier rijdt, dan is deze  persoon zelf aansprakelijk.  Tenzij deze persoon het bewijs kan leveren dat de tegenpartij een verwijt kan worden gemaakt wegens het niet handelen volgens de maatschappelijke normen.
 
Meer informatie  over aansprakelijkheid vindt u op onze website.