Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

KM-stand Fraude.

Vraag gesteld door MercedesMensch op 20 februari 2017

Heren, Dames Experts.

Op 22 december stond op Marktplaats een Mercedes C220CDI te koop,
vraagprijs 3950,- euro. De vermelde km stand was 244.200km.
Op de foto's waren een paar kleine beschadigingen te zien, waaronder een deukje in de achterbumper ( iets wat de vraagprijs reëel maakt ).

Op 27december richting de verkopende partij, een autohandelaar in Soest gereisd met openbaar vervoer. Daar aangekomen is de verkoper ons op het station komen halen, de auto vertoonde ter plekke nog wat meer gebruik-schades, waardoor de prijs nog meer gerechtvaardigd was.

Op mijn vraag of de verkoper de NAP had, was zijn antwoord ontkennend.
Op 22 december had ik echter RDW-OVI gebruikt om de km stand te controleren, deze gaf op deze dag ( en tot 2 weken geleden ) LOGISCH aan, daarom wekte dit bij mij geen argwaan, ook het interieur was netjes.

Uiteraard een proefrit gemaakt met de auto en niks vreemds kunnen ontdekken, auto reed en schakelde gewoon netjes.
De koop gesloten met een uiteindelijke prijs van 3750,- euro.

De rit naar huis verliep goed, geen vuiltje aan de lucht... tevreden gevoel zelfs.
ECHTER 28 December gaf mij een vreemd onderbuik gevoel het idee toch eens de NAP op te vragen, iets wat uiteindelijk een shock werd.
De laatst vermelde km stand 550.000 km ( gemeld op 27december ).
Op 21 december is de Mercedes door meneer de verkoper in de bedrijfsvoorraad gezet met een km stand van 530.700 km !!

De km stand bij aankoop was 244.527 ( 27december )
Op 28 december is de auto ook op aanraden van een bevriend autohandelaar stop gezet om de verkopende partij hiermee aan te spreken.

Lang verhaal kort, meneer wenst niet echt mee te werken aan een oplossing.
Gaf in een eerste gesprek aan, de auto terug te nemen maar dan wel met 20% vermindering op het bedrag.

Mijn optie was, volledige bedrag terug betalen en zelf de auto komen ophalen.
OF een compensatie tussen de werkelijke waarde van de auto ( prijs opkoper ) en het betaalde bedrag.

Met beide opties ging meneer niet akkoord, uiteindelijk kwam hij met een ultimatum dat ik de auto binnen 7 dagen terug kon brengen, zij de auto dan even zouden controleren en ik mijn geld terug zou krijgen.
Hier ben IK dus uiteraard niet op ingegaan, gewoon wetende dat ik daar geen
juiste afhandeling zou krijgen.

Enkele weken geleden heb ik een advocaat in handen genomen om hier iets in te betekenen, deze heeft een schriftelijk voorstel gedaan welke middels een deurwaarder is afgeleverd bij meneer, hierop heeft meneer echter niet gereageerd.

Graag een advies van de experts in deze.
Hoe verder ?

alvast dank voor de reacties.

Grt

Roger

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Eind december 2016 heeft u via Marktplats van en een gebruikte mercedes gekocht van en autohandelaar. In tegenstelling tot de vermelde kilometerstand in de advertentie en de afgelezen kilometerstand op de teller, ble de Mercedes circa 300.000 km meer te hebben gereden. Ook met tussenkomst van een advocaat wil de verkoper niet meewerken aan een oplossing; koop (gedeeltelijk) ongedaan maken. U vraagt zich nu af hoe te handelen.

Bewijs verzamelen
Als je de verkoper wilt aanspreken op een teruggedraaide kilometerstand, dan moet je bewijs leveren. Je moet bewijzen dat de stand is teruggedraaid en met hoeveel kilometer dit is gedaan. Via de website van de RDW kun je de tellerstand controleren (voorheen Nationale Auto Pas). Komt de auto uit het buitenland dan is het soms mogelijk om kilometerregistratie op te vragen bij de importeur.

Kijk ook wat in de koopovereenkomst is opgenomen over de kilometerstand. Staat er dan de kilometerstand "onlogisch" is, dan kun je de verkoper niet aanspreken. Je hebt immers geaccepteerd dat er mogelijk iets mis was met de kilometerstand.

Nu u over voldoende bewijs beschikt waarmee u kunt aantonen dat de professionele verkoper de teller heeft teruggedraaid, kunt u de koop (gedeeltelijk) vernietigen op grond van dwaling ex art 6:228 BW.

Indien de verkoper niet reageert op een aangetekende brief, of geen medewerking wenst te verlenen tot (gedeeltelijke) vernietiging van de koopovereenst, dan kunt u de verkoper sommeren medewerking te verlenen aan (gedeeltelijke) vernietiging koopovereenkomst, bij gebreke waarvan u een civiele procedure aanhangig zal maken (advocaat is hiervoor niet vereist), en/of dat u aangifte zal doen van kilometertellerfraude bij de politie.

Aangifte politie
Sinds 1 januari 2014 is kilometerfraude strafbaar. In artikel 70m van de Wegenverkeerswet staat: "Het is eenieder verboden om de tellerstand van bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde categorieën motorrijtuigen die dienen te zijn ingeschreven en tenaamgesteld zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand.

Meer informatie over teruggedraaide kilometerstand of over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van MercedesMensch:

Beste Michiel,

Dank U voor de reactie,
zoals omschreven was de km stand volgens de RDW site op het moment van adverteren en het moment van aankoop " LOGISCH ".
Dit is zo gebleven tot ca 2 weken geleden, door omstandigheden heb ik de auto van de hand moeten doen.

Uiteraard is alles aantoonbaar, middels "printscreens" .
Ook de schriftelijke communicatie is aanwezig, er is slechts één keer telefonisch contact geweest, maar dat was geen succes ( wel gewoon netjes en correct met mekaar gesproken, maar zonder enig resultaat.... meneer de verkoper gaf eigenlijk aan dat het mijn eigen schuld is, want een auto met die km stand kost normaal gezien ergens tussen de 5 en 6000 euro....)

De bovenstaande acties die U omschrijft zijn gedaan, de verkopende partij is voorgesteld middels een door een advocaat opgestelde brief, die bezorgd is door een deurwaarder, maar hierop heeft meneer de verkoper geen enkele reactie gegeven.

Tot op dit moment heb ik trouwens nog nergens de naam van meneer, maar ook de bedrijfsnaam nog niet genoemd.


Wat betreft het aantoonbaar maken van km fraude...
op 21 december was de in NAP vermelde km stand dus 530.700 km,
op 22 december adverteert meneer met 244.200 km.

De mondelinge koopovereenkomst is op 27 december gesloten,
bij de aankoop heeft meneer hem zelf ter plekke op naam gezet en de auto dus uit bedrijfsvoorraad gehaald, heeft daarbij de km stand in moeten vullen,
waarbij hij dus 550.000 km heeft ingevuld !
Meneer wist dus wel precies waar hij mee bezig was...

Op 28 december heb ik hem hier de eerste keer op aangesproken middels mail,
had van de advertentie al schermafdrukken gemaakt, nadat ik meneer had aangesproken was de advertentie in één keer veranderd, stond in de tekst
"geen NAP en km stand niet logisch"...

Op het moment van aankoop had meneer nog een andere Mercedes C-Klasse in de aanbieding, een zelfde model ook met een lage km stand.
Ook hier gaf RDW-Ovi aan dat de km stand logisch was.

Vreemd genoeg stond een aantal dagen later ineens " onlogisch" vermeld bij RDW-Ovi ( ook hier schermafdrukken van )...

Inmiddels een bericht naar de Politie gestuurd met de vraag hoe dit aan te pakken, echter de reactie van de Politie was, dat zij hier niks mee doen,
maar dat dit via een advocaat regelen de beste optie is...???

Grt

Roger***

Reactie van Michiel Claesen:

Nu kilomerfraude bij wet van 1 januari 2014 strafbaar is gesteld, dient de politie wel degelijk actie te ondernemen. Adviseer u om de politie hierop te wijzen.

Mocht de politie andermaal niet thuis geven; dien een klacht in bij de Nationale Ombudsman.

Ook zou u kunnen overwegen om het televisieprogramma Tros Opgelicht te informeren over de fraudepraktijken van de verkoper, nu uw zaak kennelijk niet op zichzelf staat.