Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoeveel types verschildruksensoren zijn er?

Vraag gesteld door jimvb op 20 juli 2018

Seat Ibiza heeft op 1 maart 2017 EA189 update gehad. Er geldt een extra regeling voor 11 onderdelen van het uitlaatgasterugvoersysteem, het brandstofinspuitsysteem en het uitlaatgasnabehandelingssysteem. Hieronder wordt verstaan: de omschakelklep uitlaatgasterugvoer, de uitlaatgasterugvoerklep (beide onderdeel van de EGR (Exhaust Gas Recirculation), de lambdasonde, de temperatuursensor, de verschildruksensor, de verstuivers, de hogedrukpomp, de brandstofgalerij, de drukregelklep, de druksensor en de inspuitleiding.
Op 10 juli is verschildruksensor vervangen voor 192 euro. Op 13 juli brandt lampje uitlaatgassysteem weer. Om niet is verschildruksensor G505 vervangen. Ik doe een beroep op extra regeling. Dealer en seat.nl geven niet thuis met verhaal dat de eerste niet en de tweede wel onder regeling valt. Lijkt mij sterk.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een SEAT Ibiza die in maart 2017 de EA189 software update heeft gehad. SEAT heeft een extra regeling voor klanten die klachten hebben over bepaalde delen van het motor- en uitlaatgasreinigingssysteem, die zijn ontstaan nadat de EA189-update is uitgevoerd. Deze extra regeling geldt voor 11 onderdelen die u heeft opgesomd. Daaronder de verschildruksensor.

Uit uw verhaal maak ik op dat één verschildruksensor kosteloos door uw dealer is vervangen en de andere niet.

Bij onze technisch experts heb ik nagevraagd hoeveel verschildruksensoren er zijn. Voor zover zij hebben kunnen achterhalen, is er in de Seat Ibiza één verschildruksensor aanwezig.

Ik adviseer u na te vragen bij uw dealer waarom de eerste reparatie wel onder de extra regeling valt en dus kosteloos is uitgevoerd en waarom de tweede reparatie niet. U zou dit ook nog kunnen vragen bij SEAT (klantenservice: 0800 –2357328).

Als het inderdaad om één verschildruksensor gaat, die vrij snel na vervanging weer defect is geraakt, dan lijkt het redelijk dat de dealer deze kosten voor zijn rekening neemt. Van een vervangen onderdeel mag je verwachten dat deze langer meegaat dan een aantal dagen.

Meer informatie over reparatie vindt u op onze website.***

Reactie van jimvb:

In aanvulling: de eerste reset (check storing) en het uiteindelijk vervangen van de drukverschilsensor heb ik zelf betaald. Toen na drie dagen het lampje uitlaatgasstysteem weer brandde, kwam ik zelf achter het bestaan van de extra regeling. De dealer liet blijken dat hij dat allemaal onzin vond en is tot op heden niet bereid de extra regeling toe te passen. Bij Seat.nl krijg ik de extra regeling teruggemaild en inhoudelijke kennis daar ontbreekt. Ik heb nu nogmaals contact gezocht met seat.nl inclusief de nota waar duidelijk verschildruksensor op staat vermeld met het verzoek voor het einde van deze week de extra regeling toe te passen. Welke mogelijkheden zijn er nog meer ?***

Reactie van Marlijn van Gellicum:

Ons advies is telefonisch contact op te nemen met de klantenservice van Seat en uw zaak voor te leggen.

De dealer is uw contractpartij. Mocht u er met de dealer (via Seat) niet uitkomen, dan kunt het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Voor meer informatie over het aansprakelijk stellen van de dealer verwijs ik u naar ons 'stappenplan onderhoud en reparatie'.