Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regels bagagebox/towbox

Vraag gesteld door natasjasmienk op 15 juli 2018

Geachte heer/mevrouw,
Wij overwegen om een bagagebox voor op de trekhaak aan te schaffen. Nu vroegen we ons af of er in andere landen nog regels aan verbonden zijn. We bedoelen maximumsnelheid, NL-sticker, rood/wit markeringsbord, etc..

Zou u ons hier antwoord op kunnen geven of weet u waar we deze info kunnen vinden?

Met vriendelijke groet,
Natasja

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U overweegt een bagagebox voor op de trekhaak te kopen. U wilt weten welke regels daaraan verbonden zijn.

Maximum kogeldruk
In de eerste plaats is het van belang dat de bagagebox inclusief de inhoud de maximum kogeldruk niet overschrijdt. De maximum kogeldruk kunt u terugvinden in het instructieboekje of navragen bij de dealer.

Kentekenplaat
Verder dient er zichtbaar een (witte) kentekenplaat bevestigd te zijn op een aanhangsel, zoals de bagagebox. De witte plaat heeft géén EU-symbool met het NL-teken zoals wel geïntegreerd is op een gele plaat. Om die reden moet er dus nog los op een zichtbare plek een NL-sticker worden aangebracht.

Regels voor achter uitstekende lading
Een bagagebox wordt gekwalificeerd als naar achter uitstekende lading.

Op onze landeninformatie vindt u per land terug wat de specifieke regels per land zijn. Onder ‘verkeersregels’ vindt u bijvoorbeeld wat de maximum snelheid is die geldt voor personenauto’s (inclusief lading) . Voor Frankrijk zie bijvoorbeeld: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/verkeersregels

Verder kunt u per land ook nagaan of er een markeringsbord nodig is. Zo is in elk geval in Spanje, Italië en Portugal een reflecterend aluminium of plastic bord van 50 x 50 cm dat wit is met rode diagonale strepen, verplicht. Voor Spanje en Portugal met drie diagonale rode strepen, voor Italië met vijf diagonale rode strepen. Deze borden zijn onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam signaalbord/waarschuwingsbord.

Voor meer informatie verwijs ik u naar ANWB landeninformatie.***

Reactie van natasjasmienk:

Beste Marlijn,
Dank voor het antwoord. In de webshop zie ik 2 verschillende rood witte borden. Bij signaalbord aluminium (zie https://webwinkel.anwb.nl/webwinkel/signaalbord-aluminium.html) staats dat deze voor Italië is. Is het andere bord (signaalbord Spanje; zie https://webwinkel.anwb.nl/webwinkel/waarschuwingsbord-spanje.html) ook toegestaan in Italië? De borden lijken op elkaar, echter heeft de ene 3 en de ander 5 rode strepen.

Hoor graag.

Met vriendelijke groet,
Natasja Lammerink-Smienk***

Reactie van Marlijn van Gellicum:

Deze informatie is op anwb landeninformatie te vinden onder het kopje 'lading'.

In Italië geldt dat alle naar achter uitstekende lading moet zijn voorzien van een reflecterend bord van 50 x 50 cm dat wit is met 5 diagonale rode strepen.

In Spanje is een reflecterend bord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 diagonale rode strepen diagonale strepen verplicht. Buitenlands gekentekende voertuigen mogen echter ook een reflecterend bord met meer diagonale rode en witte strepen (bijvoorbeeld bord Italië) gebruiken.

Als u zowel naar Spanje als Italië gaat, kunt u dus volstaan met de aanschaf van het Italiaanse singaalbord (met 5 diagonale strepen).