Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsboete in België, wat nu?

Vraag gesteld door Mitchel H. op 19 mei 2020

Ik ben geflitst door een "bemand automatisch werkend toestel" op de grensovergang Tilburg naar Turnhout bij Ravels net over de grens. Daarna kreeg ik 2 papieren gekregen van PolitieZone Kempen Noord-Oost.

Aanvankelijk Proces verbaal met daarop gegevens over de locatie van de overtreding, mijn kenteken, mijn naam en de metinggegevens. Overtreding: 73 km/h gemeten in een 50 km/h zone.

Antwoordformulier waarom staat dat ik het NIET hoef in te vullen/opsturen als ik NIET zou willen betalen. Nu denken jullie waarschijnlijk, "Huh, kom je daar nu pas mee?" en ja dat klopt.

Alleen het rare van die Belgische boetes vind ik dit:

  • Geen boetebedrag
  • Geen banknummer

Nu inmiddels ruim 5 maanden later ligt die boete hier nog maar heb ik nog steeds geen afschrift of wat dan ook gekregen om die boete mee te betalen. Via de website verkeersboetes.be kan ik het PV nummer invullen samen met de dag van de boete alleen dan krijg ik te zien dat er niks gevonden is.

Ik heb heb geprobeerd contact te leggen met de Belgische autoriteiten alleen die zijn nog vager dan de boete zelf en daar ben ik niet uitgekomen.

Wat moet ik nou doen? Kan de boete "ingetrokken" zijn? Ik las ook op diverse plaatsen dat België op een gegeven moment ook de boete kan doorsturen naar het Nederlandse CJIB die dan vervolgens zelf de boete nogmaals versturen. Of kan het zo zijn dat de boete "nep" is?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete uit België ontvangen vanwege een snelheidsovertreding. Nadien heeft u nimmer meer iets vernomen. U vraagt zich af hoe of te handelen.

Antwoordformulier

Behalve na het begaan van een zware verkeersovertreding krijgt u normaliter een antwoordformulier waarop een aantal vragen zijn gesteld. Nadat u dit formulier heeft ingevuld, dient u deze te retourneren. Laat u dit na, dan volgt er doorgaans een dagvaarding met de aankondiging dat u ter zitting bij de politierechter dient te verschijnen.

Om een gerechtelijke procedure te voorkomen, zou u er voor kunnen kiezen om schriftelijk om tekst en uitleg te vragen. Al blijft het wel uitzonderlijk dat u de boete niet kunt terugvinden op verkeersboetes.be en dat u na februari 2020 nooit meer iets vernomen heeft.

CJIB

Pas nadat de bezwaar- en beroepstermijnen zijn verstreken zal de boete ter inning worden toegezonden aan het CJIB. Meer informatie over boetes uit België vindt u op onze website.


***

 

Reactie van Mitchel H.:
Het is nu inmiddels al ruim 6 maanden geleden en heb nooit wat gehoord. Kan het zijn dat de boete nep is of geseponeerd?


***

 

Reactie van Michiel:
Zoals gezegd is het toch wel uitzonderlijk dat na begin februari niets meer heeft vernomen uit België, alsmede dat het PV-nummer op verkeersboetes.be onbekend is. De geraadpleegde juridisch medewerker van Touring (Belgische zusterclub ANWB) kon evenmin hier een verklaring voor geven.


***

 

Reactie van Mitchel H.:
Ik had ook contact gelegd met het telefoonnummer op het PV maar daar heb ik ruim 40 minuten nutteloos in de wacht gehangen. Dat nummer was +32 0222785560. Vind het maar een hele rare en vage boete.