Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik kan 'disculperend' en '15 seconden' stilstaan niet aantonen. Ben ik altijd schuldig?

Vraag gesteld door E.I. op 16 november 2015

Ik rijd op mijn lange oprit richting de weg. Ik sta stil op EIGEN OPRIT terrein (Dit kan ik aantonen via fotos van het ongeluk) omdat er een motor aankomt. Motor ziet mij op de oprit aanrijden en veronderstelt dat ik de weg opkom. Hij remt en valt. Zijn motor glijd schuin van de weg af, zachtjes tegen mijn auto. De motor heeft veel schade, ik een klein beetje.

Verzekeraar zegt dat ik schuldig ben omdat ik niet kan aantonen dat ik 15 seconden stil sta. Ik stond in hun ogen 'disculperend stil'.

Ik kan niet aantonen dat ik 15 seconden stilsta. Ben ik dan altijd schuldig?
- ik sta toch op eigen oprit?
- hoe moet iemand dat aantonen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U bent betrokken bij een aanrijding met een motor. U reed weg uit uw eigen oprit. Een motorrijder zag u aankomen en viel. Uw auto is daarbij beschadigd. U stond tijdig stil maar wordt door de verzekeraar toch als schuldige aangewezen.

Het oprijden of verlaten van een uitrit of oprit is volgens de wet een bijzondere manouvre waarbij u voorrang moet verlenen aan het overige verkeer. Ontstaat er een aanrijding dan wordt vermoed dat u geen voorrang heeft gegeven en wordt u als aansprakelijke partij gezien.

In dit geval stond u stil ten tijde van de aanrijding. Als u dit kunt aantonen vervalt in feite het verwijt dat u een oprit uitreed. U stond dan stil en daarbij hoeft u geen voorrang te verlenen. 

Disculperende stilstand houdt in dat u al zo lang stilstond dat de bijzondere manouvre geen rol meer speelt. Dit is inderdaad meerdere seconden. U kunt dit bewijzen door bijvoorbeeld getuigen. Kunt u geen bewijs overleggen dan blijft het vermoeden van schuld bij u liggen aangezien u op het moment van de aanrijding een bijzondere manouvre uitvoerde.

Het feit dat u op uw eigen oprit stond maakt in dit geval niet uit. Ook op eigen terrein gelden de betreffende verkeersregels.