Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

SPOED: Inkomensafhankelijke boete snelheid Zwitserland

Vraag gesteld door Akkers1979 op 25 oktober 2017

Ik ben geflitst in Zwitserland. 110Km/u ná correctie waar 80 km/u is toegestaan (30km/h) te hard. Ik heb hiervoor een bekeuring ontvangen. Er staat vermeld dat ik een inkomensafhankelijke boete ga ontvangen. Hierbij heb ik de volgende vragen:
1. Op de achterkant moet ik informatie vermelden. O.a. beroep wordt gevraagd. Echter hoe weet de Zwitserse politie wat mijn inkomen is? Moet ik dit zelf doorgeven? En zoja, moet ik dit ook onderbouwen met documenten? En welke documenten dien ik dan aan te leveren? Of is het geloven op mijn woord?
2. Hoe werkt deze formule uitgaande van een netto inkomen van 2000 per maand en 30km/u te hard bij een 80 km/u weg  20 Tagessatze Geldstrafe? Graag een concrete uitwerking. Wordt je wel of niet gekort in de kosten bij het hebben van een partner en/of kind? Ik heb onderstaande link geprobeerd, maar kom er niet uit. Graag hulp in deze.
https://www.blick.ch/news/schweiz/so-teuer-wirds-der-bussen-rechner-fuer-raser-id2195030.html

Eerder gegeven formule begrijp ik niet:
“De boete wordt vervolgens, anders dan in Nederland, berekend aan de hand van uw inkomen. De boete in uw geval is 50 Tagessätze. Één Tagessatz staat voor een bepaald percentage van uw inkomen, dit percentage wordt vermenigvuldigd met 50 en het totaal is het boetebedrag. Één Tagessatz kan staan voor een bedrag van CHF 1 tot CHF 3000.”
Hoe bereken ik het met eerder gegeven uitganspunten (globaal) de boete??
3. Ik heb twijfels aan de gemeten snelheid. Kan ik een ijkrapport opvragen, zoals dat ook in Nederland kan? En krijg ik ook de foto?

eventueel kan ik de boete meesturen. Graag spoedig bericht ivm deadlines!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in Zwitserland een snelheidsovertreding begaan. In de brief staat dat u een inkomensafhankelijke boete krijgt opgelegd. U wordt verzocht uw inkomen op te geven. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Tagessätze
Zwitserland heeft voor lichte verkeersovertredingen een lijst met vaste boetebedragen. Bij zware snelheidsovertredingen van bijvoorbeeld 35 km/h op de snelweg werkt het boetesysteem anders dan in Nederland.

Voor een snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 35 km/h is de straf 10 "Tagessätze". Één Tagessatz staat voor een bepaald percentage van uw inkomen, dit percentage wordt vermenigvuldigd met tien en het totaal is het boetebedrag. Staat er 20 Tagessätze voor een overtreding, dan wordt het percentage van het inkomen vermenigvuldigd met twintig, etc. Één Tagessatz kan staan voor een bedrag van CHF 1 tot CHF 3000.

Bijkomende kosten
Bij de afhandeling van een zware verkeersovertreding wordt over het algemeen een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Dit onderzoek voert de Zwitserse overheid ook uit als je geen bezwaar maakt. Naast de kosten voor gerechtelijk onderzoek komen ook de administratiekosten voor eigen rekening.

Nu u over een modaal inkomen beschikt, adviseer ik u uw inkomsten op te geven (kopie salarisstrook meesturen). Men gaat alleen uit van het inkomen van de overtreder.

Hoe hoog de boete zal uitpakken, is afhankelijk van vele factoren, en kan ik derhalve niet voor u berekenen.

NB: Opvragen van ijkingsrapporten etc lijdt alleen maar tot een hoger bedrag an administratiekosten.

Meer informatie over verkeersboete in Zwitserland vindt u op onze website.***

Reactie van Akkers1979:

Beste Michiel,

bedankt voor jouw reactie. Echter geeft dit geen antwoord op mijn vragen. Kan ik telefonisch in contact komen met jou? Want anders blijven we heen en weer aan het mailen. Graag spoedig reactie!***

Reactie van Akkers1979:

MVG Akkers79