Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

scootmobiel als spookrijder op fietspad bij kruisig aangereden

Vraag gesteld door zeepbel op 28 oktober 2018

Goede middag, Gister heb ik bij een kruizing van een tweebaans stadsweg met aan beide zijden een geschilderd fietspad dat met een klein drempeltje nog geen 10 cm hoger ligt dan de zijwegen een mevrouw aan gereden toen ik vanuit een zijweg naar rechts wilde afslaan en zij met een vaart van zo'n 20 km per uur op een scootmobiel onverwachts rechts opdook als spookrijder rijdend op het fietspad tegen de richting in, net toen ik de weg naar rechts wilde oprijden, waarbij zij is omgevallen en schade heeft. Wie is hier juridisch aansprakelijk?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft als automobilist een scootmobielen aangereden. Laatstgenoemde reed op het fietspad tegen tegen het verkeer in, maar kwam wel va rechts. U vraagt zich af wie er aansprakelijk is.

Schade
Het uitgangspunt is dat ieder zijn eigen schade draagt. U uw kunt uw schade verhalen als u kunt aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade.

Op grond van artikel 18 RVV dient u verkeer van rechts voorrang te verlenen. Derhalve bent u in beginsel aansprakelijk voor de schade.

Schulddeling
U geeft aan dat de tegenpartij wel van rechts kwam, maar een verkeersfout beging op het moment van de aanrijding, door op het fietspad tegen het verkeer in te rijden.

Indien u kunt aantonen dat de wederpartij een verkeersfout heeft gemaakt die heeft bijgedragen aan het ontstaan van de aanrijding behoort een schulddeling tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de mate waarin de gemaakte fouten hebben bijgedragen aan de aanrijding wordt de schade dan aan beide zijden gedeeltelijk vergoed.

Meer informatie over aansprakelijkheid bij een aanrijding vindt u op onze website.