Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een redelijke afschrijving mbt gereden kilometers?

Vraag gesteld door BGE op 30 september 2015

Onderstaande is uw antwoord op een vraag die wij gesteld hebben op 26-07-2015 mbt een gekochte auto die in gebreken blijft. Nu is het probleem nog niet verholpen en neemt de garage de auto terug. Echter is het gene wat we betaald hebben en wat ze nu bieden voor onze auto een verschil 1250 euro. Is dit redelijk na het rijden van 10 maanden in de carens? Er is ongeveer 14.000 mee gereden


U heeft een auto gekocht waarbij vlak na de koop bleek dat er een gebrek aanwezig was. Dit uitte zich in startproblemen. De garage heeft diverse pogingen gedaan om het gebrek te verhelpen maar is daar nog niet in geslaagd.

U heeft een auto gekocht met Bovag garantie. Uw garage heeft tot op heden het probleem niet kunnen verhelpen. Als het probleem niet op te lossen is en het beinvloed wel degelijk de wijze waarop u de auto kunt gebruiken, zou u van de garage kunnen eisen dat zij de auto terugnemen. Wellicht is een andere, vergelijkbare, auto leverbaar. Zo niet dan zou de garage u de aankoopprijs moeten terugbetalen. Voor de door u gereden kilometers kan een afschrijving worden berekend. Dit moet wel een redelijk bedrag zijn. U levert de auto immers niet vrijwillig in maar vanwege een gebrek dat niet kan worden verholpen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt ons of de voorgestelde aftrek ad € 1250 van de koopprijs redelijk is in verhouding tot het aantal gereden kilometers (14.000 km) in 10 maanden tijd.

Het genoemde bedrag lijkt mij in dit geval een redelijke vergoeding voor de gereden kilometers.

Uiteraard staat het u vrij om de zaak ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen of de Kantonrechter, echter ik ben van mening dat het weinig verschil zal maken qua hoogte van de afschrijving.