Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik gebruik maken van de gereduceerde boete uit Italie als ik de boete later heb ontvangen dan 5 dagen na dagtekening?

Vraag gesteld door Khusial op 17 januari 2017

In mei op vakantie geweest naar Pisa en daar met een huurauto gereden. Op een gegeven heb ik in de “Via S. Ranierino” gereden om bij de toren van Pisa te komen waar ook andere auto’s in gingen rijden. Maar blijkbaar mochten we daar niet inrijden. Dat is gebleken toen ik op 11 januari 2017 een boete uit Italië thuis ontving. Al mijn gegevens in de brief kloppen behalve mijn geboortedatum. Moet ik de boete dan alsnog betalen?

Ze geven aan dat dat wanneer de boete binnen 5 dagen na de dagtekening betaald wordt dan krijg ik 30% korting, dat wordt een bedrag van €106,70. Ik heb de brief aangetekend ontvangen op 11 januari 2017 om 21:30 uur.
Vraag: Als ik deze boete toch moet betalen, mag ik dan gebruik maken van de 30% korting?

Ik heb in elk geval heb binnen 5 dagen na ontvangst een bedrag van €106,70 overgemaakt.
Vraag: Heb ik het goed gedaan of moet ik de rest van het bedrag (€24,30) ook nog overmaken?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de betaling van een Italiaanse boete. U heeft gebruik gemaakt van het gereduceerde tarief en vraagt of dat correct is.

Bij betaling binnen 5 dagen na dagtekening krijgt u een korting van 30%. De termijn van 5 dagen begint op het moment van ontvangst van de boete. Vanaf ontvangst van de brief heeft u dus 5 dagen om te betalen tegen het gereduceerde tarief. Heeft u binnen deze termijn betaald dan heeft u dus juist gehandeld.

Normaal gesproken staan de gegevens (telefoonnummer) van de autoriteiten die de bekeuring heb uitgeschreven, in de bekeuring (bovenaan) vermeld. U zou contact met hen kunnen opnemen om uw betaling te verifiëren.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.***

Reactie van Khusial:

Bedankt voor u antwoord. Ik heb hier nog een vraag.
Al mijn gegevens kloppen behalve de geboortedatum. Volgens mij moeten alle gegevens kloppen bij een boete. Had ik dit überhaupt moeten betalen?***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U geeft aan dat er een verkeerde geboortedatum staat genoemd. Dit is niet een reden om niet te hoeven betalen. Van belang is dat u weet welke overtreding u zou hebben begaan, wanneer en op welke plaats . Ook is het noodzakelijk dat er voldoende gegevens juist zijn om vast te kunnen stellen om wie het gaat. Een fout op zich maakt niet dat betaling niet hoeft plaats te vinden.