Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

annulering aankoop voertuig

Vraag gesteld door Juuluca op 13 juli 2018

Goede middag,

Onlangs kocht ik via Marktplaats (dus op afstand) bij een RDW- erkend bedrijf een brommobiel en deed een aanbetaling van €650,-. Ik wilde van de koop af en annuleerde binnen 14 dagen. De verkoper wil de aanbetaling niet terugbetalen vanwege rijklaarmaakkosten e.d. Ik heb hem een aangetekende brief gestuurd, maar hij wil verder niet reageren.
Ook heeft hij mij bij aankoop niet op de hoogte gesteld van evt.bijkomende kosten en van mijn recht op annulering.
Wat is uw advies? Bvd.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een brommobiel gekocht. De koop is via internet gedaan. U wilt zich nu beroepen op de wettelijke bedenktijd voor koop op afstand.

Koopt u een nieuwe auto via internet zonder dat u eerst bij de verkoper bent gaan kijken, dan is er sprake van koop op afstand en heeft u bedenktijd. Is de auto, of in uw geval de brommobiel, geheel naar uw wensen samengesteld, dan is er weer géén wettelijke bedenktijd.

Is er in uw geval geen persoonlijk contact geweest met de verkoper, dan is er sprake van koop op afstand als de verkoper een professionele verkoper is. U kunt in dat geval de verkoper laten weten dat u gebruik maakt van de wettelijke bedenktijd om de overeenkomst te ontbinden. Daarvoor heeft de verkoper doorgaans een herroepingsformulier. Ook kunt u een aangetekende brief sturen waarin u aangeeft de koop te ontbinden.

Meer informatie over koop op afstand en uw rechten hierbij vindt u op onze website.***

Reactie van Juuluca:

Beste Annemieke,

ik heb de brommobiel afbesteld; is dus niet geleverd, maar bedrijf rekent €650,-- kosten.Deze wil hij niet terugbetalen. Wat nu?***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

De verkoper rekent kosten omdat u de koop heeft geannuleerd.

Het uitgangspunt is dat de termijn waarbinnen u van de koop kunt afzien gaat lopen na ontvangst van het goed. U heeft al geannuleerd voor u de brommobiel heeft ontvangen.

Formeel had u de koop kunnen ontbinden nadat u de brommobiel had ontvangen. In dat geval waren er wel kosten gemaakt, door de verkoper, maar ook wellicht door u, denk aan kosten voor het terugsturen van de brommobiel. U kunt zich erop beroepen dat een ruimere uitleg van de regeling van koop op afstand redelijk is. Ontbindt u al voor u de brommobiel heeft ontvangen, dan bespaart u immers voor beide partiijen kosten.

U kunt zich nog steeds beroepen op de regeling "koop op afstand", althans afgaande op wat u heeft aangegeven. Blijft de verkoper op het standpunt dat de kosten u noet worden teruggegeven, dan zult u juridische stapen moeten ondernemen. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft raad ik u aan deze in te schakelen. U kunt ook kijken of de ondernemer is aangesloten bij Thuiswinkel. In dat geval kunt u deze zaak voorleggen ook aan de Geschillencommissie.

Heeft de verkoper zich niet gehouden aan de regels die gelden voor koop op afstand, dan kunt u dit ook melden bij het ACM.