Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop auto binnen 2 weken problemen dealer doet niets

Vraag gesteld door Dbdb op 21 april 2015

Auto gekocht binnen twee weken moterlamp gaan branden.
Grote beurt gegeven laten uitlezen elk keer weer het zelfde terugkomend probleem.
Naar dealer geweest waar de auto is gekocht en zij geven aan dat de auto verstuivers en lamda sondes vervangen moeten worden en dit voor mijn kosten komen.
Dit omdat ik de garantie heb afgekocht.
Staat op koopovereenkomst maar dit was niet zo en niet duidelijk naar mij gecommuniceerd.
Je kon pakketten afnemen met garantie.
Hier heb ik geen gebruik van gemaakt omdat ik dacht als consument heb je altijd garantie. De korting die ik heb gehad was op het rijklaar maken van de auto.
Nu zegt de dealer dat ik geen recht heb op garantie omdat ik deze heb afgekocht.
Ongeacht de garantie heb ik het dan ook nog gehad over het conformiteitsbeginsel en gezegd dat ik recht heb om een goed werkend product waar ik bepaalde verwachting van heb en door jullie is gezegt dat het een prima auto was zonder gebreken?
Ik wil de auto behouden en laten repareren maar zonder er zelf voor te betalen omdat ik vind dat dit door de dealer hoort te gebeuren.
Nu wil ik het laten maken en het bedrag verhalen op de dealer en desnoods zo nodig juridsche stappen ondernemen. Mijn vraag is dan ook waar doe ik goed aan en sta ik hier sterk. En wie heeft advies wat ik verder kan doen.
Alvast bedankt
db

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een occasion gekocht bij een garage, welke al na een aantal weken gebreken vertoonde. Uiteindelijk blijkt dat de verstuiver en de lanbdasonde aan vervanging toe zijn. Nu u geen garantie heeft bijgekocht, dient u volgens de verkoper zelf voor de reparatiekosten op te draaien.

Inmiddels heb ik aanvullende informatie ontvangen waaruit blijkt dat de garagist aangesloten is bij de Bovag, het een VW Passat betreft van 5 jaar oud met 115.000 km op de teller. De aanschafprijs van de VW Passat bedraagt € 12.000,-

Allereerst bevreemt het me dat u geen Bovag garantie heeft gekregen. Op grond van art 15 Bovag voorwaarden heeft u immers recht op minimaal 6 maanden Bovag garantie wanneer u een auto koopt van /> € 4.500,00, tenzij u uitdrukkelijk schriftelijk verklaard heeft af te zien van de garantie. Nu u niet afgezien heeft van de Bovag garantie, adviseer ik u alsnog een beroep te doen op de Bovag garantie.

Mocht om de een of andere reden een beroep op de Bovag garantie niet slagen, dan kunt u zich - in het desbetreffende geval - beroepen op non-conformiteit ex art 7:17 BW juncto art 7:18 lid 2 BW (soort van wettelijke garantie). Wilt u meer informatie over (niet)conformiteit, lees dan onze informatie hierover op: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop

Tot besluit, in het geval u er niet uitkomt met de verkoper over de reparatiekosten, dan adviseer ik u:
- uw rechtsbijstandverzekering in te schakelen (zie polisvoorwaarden voor de voorwaarden)
- de kwestie voor te leggen aan het Bovag Bemiddelingsbureau (indien sprake van Bovag garantie)
- de zaak ter beoordeling voor te leggen aan de Gescillencommissie Voertuigen (www.sgc.nl)
- de zaak ter beoordeling voor te leggen aan de Kantonrechter (een advocaat is niet benodigd)