Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet de factuur m.b.t. de reparatie van de auto betaald worden?

Vraag gesteld door MirandaL op 23 juli 2018

Vorig jaar juli hebben we een (2e hands) Mitsubishi Colt aangeschaft bij een Volvo dealer met 3 maand garantie. Al snel bleek dat de auto niet goed stuurde. Nadat de auto meerdere keren terug is geweest bij de Volvo dealer (voor o.a. uitlijnen / olie spuiten) is er in september een gereviseerd stuurhuis geplaatst (binnen de 3 maanden garantie). Wij waren er niet van op de hoogte dat er een gereviseerd stuurhuis is geplaatst ipv een nieuwe; dit is niet met ons gecommuniceerd en/of afgestemd.

Mei dit jaar begonnen de problemen weer. We hebben de auto op verzoek van de dealer laten uitlezen bij een Mitsubishi dealer (op onze kosten € 125) en hieruit bleek dat er een nieuw stuurhuis gemonteerd moest worden. De kosten hiervoor waren +/- € 1000 waarvan wij € 600 moesten betalen. We waren het hier niet mee eens, want als ze in september een nieuw stuurhuis hadden geplaatst dan viel dit immers nog onder de garantie. De Volvo dealer was echter niet bereid tot een andere oplossing. Uiteindelijk zijn we hier maar akkoord mee gegaan, omdat we niet zonder auto kunnen...

De auto is inmiddels gerepareerd (nieuw stuurhuis en stuurkogels), maar de auto stuurt nog steeds niet goed. Hij stuurt zwaar en de auto corrigeert niet automatisch naar het midden (na het nemen van een bocht blijft het stuur in die richting staan). Dit hebben we meteen gemeld bij de Volvo dealer. Ze melden echter dat het niet beter kan; het hoort bij een Mitsubishi Colt van dit bouwjaar. Als ze dit eerder hadden geweten, dan hadden ze de auto nooit verkocht. Er is nu echter niks aan te doen.

Wij hebben nu dus een factuur van € 600 gekregen voor deze reparatie, maar het probleem is nog steeds niet opgelost. Zijn we verplicht om de factuur te betalen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft in juli vorig jaar een Mitsubishi Colt gekocht met 3 maanden garantie bij een Volvo dealer. Binnen 3 maanden is er een gereviseerd stuurhuis in gezet.8 maanden later begonnen de problemen weer en is de auto bij de Mitsubishi dealer uitgelezen. Conclusie: er moest een nieuw stuurhuis gemonteerd worden.Van de € 1.000,-- moet € 600 betalen.Nadat het stuurhuis is vervangen, stuurt de auto nog steeds zwaar en volgens de Volvo dealer dat dit bij deze auto’s vaker voorkomt.U wilt weten of u toch die € 600 moet betalen.

Het is niet ongebruikelijk dat er een gereviseerd stuurhuis in een gebruikte auto wordt geplaatst.Hiermee is de verkoper wel zijn garantieverplichtingen nagekomen.Van een gereviseerd stuurhuis mag u echter wel verwachtendat deze langer meegaat dan 8 maanden.

Garantie

Is er op het onderdeel ( het gereviseerde stuurhuis) garantie verstrekt? Viel de vervanging van het stuurhuis binnen de garantie dan kunt u zich hierop beroepen en hoeft u niets te betalen.

De wet

Als de garantie voorbij is, kunt zich ook beroepen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Dit noemt men conformiteit. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

U kunt de verkoper aanspreken op grond van het feit dat u niet zo snel na de vervanging van het stuurhuis weer problemen hoeft te verwachten. Als de verkoper destijds ervoor gekozen had om een nieuw stuurhuis te plaatsen dan had dit probleem zich niet voorgedaan. Ook hier lijkt het redelijk dat u niets hoeft te betalen.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.

Geschillencommissie Voertuigen

Als u er niet uitkomt met de dealer dan kunt u zich wenden tot de Geschillencommissie Voertuigen.