Import auto teruggeroepen door RDW
Vraag gesteld door Richard020 op 14 juli 2016
Onze auto is vorige maand teruggeroepen door de RDW voor een herkeuring. De auto is vorig jaar geimporteerd en heeft een kenteken van de RDW gekregen. Nu blijkt dat het bedrijf de auto heeft opgebouwd uit verschillende auto's, mogelijk ook met gestolen onderdelen. Het laswerk blijkt nu onveilig en de RDW trekt het kenteken in.
Ik ben benieuwd of ik de RDW aansprakelijk kan stellen voor het onterecht uitgeven van het kenteken, danwel degene die de auto geimporteerd heeft en/of aan mij verkocht.
Bottom line is dat ik geen auto meer heb, maar dat dit door fouten van de RDW en criminele praktijken van het autobedrijf komt.
Ik ben benieuwd naar wat de beste juridische stappen zijn die ik nu moet nemen.
Is het bijvoorbeeld belangrijk dat ik het 'wrak' in mijn bezit houd? De RDW wil deze namelijk voor mij op een veiling verkopen, maar dan kan een eventuele verantwoordelijke geen herkeuring meer doen.
Moet ik aangifte van oplichting doen tegen de persoon die de auto aan mij verkocht heeft?
Bij wie maak ik de meeste kans om een compensatie te krijgen: RDW, bedrijf die import heeft gedaan (is inmiddels al onder curatele) of de verkoper.
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
Antwoord van Annemieke
ANWB ExpertU heeft een auto gekocht die is geïmporteerd via een bedrijf. Dit bedrijf staat inmiddels onder curatele. De RDW heeft uw auto voorzien van een nieuw kenteken. Nu blijkt de auto opgebouwd uit meerdere onderdelen en is het kenteken ingetrokken.
De RDW kijkt bij een ingevoerd voertuig uit een EU-lidstaat niet naar de technische staat van het voertuig. Maar als het voertuig overduidelijk een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, kan de RDW wel besluiten om het af te geven kentekenbewijs onmiddellijk ongeldig te verklaren.
De verkoper is verantwoordelijk voor hetgeen hij u levert. U kunt in dit geval de verkoper aanspreken als dit een professionele verkoper betreft. U mag van een professionele verkoper verwachten dat u een auto ontvangt waar u normaal gebruik van mag maken en die niet is gestolen. Dat is bij een particuliere verkoper anders.
Uw juridische mogelijkheden hangen af van de wijze waarop de auto gekocht is, de bij de verkoop gemaakte afspraken en het eventuele onderzoek van uw zijde. Is de verkoper een particulier dan is het mogelijk deze aan te spreken als u kunt bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van het feit dat de auto uit meerdere delen was opgebouwd.
Als de auto geveild wordt is deze inderdaad niet meer voor onderzoek beschikbaar. De vraag is dan of uit het onderzoek van de RDW voldoende duidelijk is geworden wat er mis was met deze auto. Staat dit vast dan kan dat worden gebruikt als bewijs.
Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.
Deel deze pagina