Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie is verkeerd c.q. schuldig?

Vraag gesteld door N. van den Berg op 8 mei 2016

Ik sta geparkeerd en wil achteruit 't parkeervak uitrijden. Doe dit heel behoedzaam omdat ik weet dat er verkeer om de hoek kan komen aanvliegen. Kijk goed rechts,links,rechts en schakel in de achteruit. Kijk naar linksachter omdat daar verkeer aan kan komen. Grote knal. Komt iemand tegen de rijrichting aanrijden met flinke vaart en rijdt mij aan. Zie situatie op streetvieuw. Goes Zaagmolenstraat - Molenplein. Ik stond in 't derde vak naast de zwarte auto. Tegenpartij komt vanaf links tegen de rijrichting - zie pijlen - aanrijden. De verzekering ( ZLM) acht mij schuldig omdat ik achteruit wil rijden en vergoedt mijn schade niet. Wat vindt de ANWB hiervan? Ga je als spookrijder dan vrijuit? Indien mogelijk gaarne een antwoord waarmee ik naar de ZLM kan stappen. Bij voorbaat hartelijke dank. Vriendelijke groet, N. van den Berg.
lidnummer: 113548230.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Tijdens het verlaten van een parkeerplaats ontstaat er een aanrijding tussen u en een auto die tegen de rijrichting in komt gereden. Uw schade wordt niet vergoed omdat u achteruit reed.

Het uitgangspunt is dat ieder zijn eigen schade draagt. U uw kunt uw schade verhalen als u kunt aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade.

U reed op het moment van de aanrijding achteruit weg van een parkeerplaats. Dit is in de wet weergegeven als een bijzondere manoeuvre waarbij u voorrang moet verlenen aan al het overige verkeer. Dit is ook de grond waarop de verzekeringsmaatschappij aangeeft dat zij uw schade niet zullen vergoeden.

U geeft aan dat de tegenpartij vanuit een verboden rijrichting kwam aangereden. Indien u kunt aantonen dat de tegenpartij een verkeersfout heeft gemaakt die heeft bijgedragen aan het ontstaan van de aanrijding behoort een schulddeling tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de mate waarin de gemaakte fouten hebben bijgedragen aan de aanrijding wordt de schade dan aan beide zijden gedeeltelijk vergoed.

Meer informatie over aansprakelijkheid bij een aanrijding vindt u op onze website.
***

Reactie van Cruysen:

Zit hier ook niet het element in van opzettelijk een ongeluk veroorzaken?
Als de andere partij de auto met opzet heeft aangereden? Zijn er getuigen of camera beelden die dit kunnen ondersteunen?