Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten reparatie bij inruil auto dealer

Vraag gesteld door Skoda Willem op 13 november 2018

Enkele weken geleden heeft mijn schoonvader een nieuwe Skoda gekocht. Verwachte levering 9 november cf. opgave Skoda dealer. Deal met de verkoper is dat of de auto van mijn schoonvader wordt ingeruild of mijn auto. Ik neem dan auto schoonvader over, mijn auto gaat naar de dealer. Voor beide auto's heeft dealer prijzen afgegeven met opmerking dat keuze welke auto ingeleverd wordt tot laatste moment nog gemaakt kan worden. E.e.a. is op contract gezet en ondertekend door schoonvader. Ik heb daarna telefonisch aan dealer laten weten dat mijn auto wordt ingeruild. Nu is mijn APK 12 november afgelopen. Omdat auto niet op 9-11 geleverd kon worden dealer gebeld. Zij nemen APK voor hun rekening. Nu blijkt dat er een mankement is (distributiekap kapot) en de auto niet APK goedgekeurd wordt. Kosten ca. €300,00. Ik ben van mening dat risico voor dealer is. Auto is "aangekocht" door dealer, uitgaande van levering op 9-11 en wetende dat APK op 12-11 staat. Als auto netjes geleverd was op 9-11 en ik de auto had ingeruild waren kosten voor dealer geweest. De levering blijkt nu 2-3 weken later te zijn. Wie betaalt de kosten van de reparatie?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af voor wiens rekening de reparatiekosten komen van de in te ruilen auto, zolang de nieuwe auto nog niet is geleverd.

Op grond van de wet gaat het risico van de auto pas over op het moment van levering, tenzij anders is overeen gekomen met de dealer.

Wanneer uw schoonvader een vaste leveringstermijn zou zijn overeen gekomen, dan zou u nu een betere onderhandelingspositie hebben gehad ten aanzien van de geconstateerde gebreken.

U zou de dealer kunnen voorstellen uit coulance de helft van de reparatiekosten te dragen, nu levering van de nieuwe auto met drie weken is uitgesteld.

Meer informatie over inruilen en leveringstermijn vindt u op onze website.