Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de juridische gevolgen van gebruik antidepressieva bij autogebruik? En voor het verlengen van mijn rijbewijs?

Vraag gesteld door D.L.Hoogenraad op 8 december 2015

De arts heeft mij antidepressieve medicatie in overweging gegeven. Omdat ik niet meer zo goed kan lopen rijd ik graag in mijn auto. Dit wil ik wel blijven doen. Ik wordt binnenkort 79 jaar en moet ook mijn rijbewijs volgend jaar verlengen. Krijg ik daar moeilijkheden mee?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de juridische consequenties van gebruik antidepressiva bij autogebruik. En voor verlengen van het rijbewijs.

  • Als u toch wilt rijden, bespreek dit dan eerst met uw huisarts of apotheker. Soms kunt u het medicijn tijdelijk minderen, stoppen of vervangen.
  • Sommige medicijnen - waaronder antidepressiva -maken u suf en slaperig. Met als gevolg: u reageert minder goed en minder snel. Een voertuig besturen is dan gevaarlijk (en strafbaar). Antidepressiva is een van de mdicijnen met een gele stickerdie u op de gevaren attendeert. 

    Verzekering
    Iedere wijziging in uw persoonlijke situatie dient u te allen tijde door te geven aan uw verzekeraar op straffe van verval van dekking.

    Verlengen rijbewijs
    Volgend jaar dient u ten behoeve van het verlengen van uw rijbewijs een Eigen Verklaring in te vullen. Op deze verklaring zal u dan het gebruik van het medicijn en de mate ervan op dienen te geven. Het CBR zal vervolgens beoordelen of u al dan niet voor verlenging van uw rijbewijs in aanmerking komt. Vraag hierover advies aan uw huisarts of specialist of neem contact op met het CBR via 0900-0210 (60 cent per gesprek).