Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een verkeersbord B4 of B5 staan bij een kruispunt met zijwegen van zowel links als rechts?

Vraag gesteld door Janneke74 op 16 december 2016

In Geldermalsen is een situatie waarbij er sprake is van een kruispunt met een zijweg van zowel links als van rechts. Bij dit kruispunt staat aan de ene kant een bord B4 (voorrangskruising met zijweg van links) en vanaf de andere richting een bord B5 (zijweg van rechts). Deze borden passen naar mijn mening niet bij de situatie. Er zijn is immers een zijweg van beide kanten. Volgens de gemeente klopt de bebording. Maar ik vraag me af of dat zo is. In feite nader je geen echte voorrangskruising. Verkeer dat bord B4 nadert, moet voorrang krijgen van verkeer van links, maar voorrang geven aan verkeer van rechts. Dat zou zonder bord B4 ook zo zijn. Verkeer dat bord B5 nadert moet voorrang krijgen van verkeer van rechts (op grond van het bord) en voorrang krijgen van links op grond van de gewone verkeersregels. M.a.w. Bord B3 zou hier meer op zijn plaats zijn. Mijn vraag is eigenlijk moeten de borden B3 /t/m B5 niet gewoon passen bij de situatie zoals ie is? Dus B3, daar waar sprake is van een kruising met wegen van links en rechts, B4 bij ALLEEN een weg van links en B5 bij ALLEEN een weg van rechts.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over verkeersborden op een weg met aan beide zijden zijwegen. Het betreft de borden die een voorrangssituatie regelen.

Zonder de kruising zelf te kennen is het lastig een antwoord te geven. Toch kan het goed zijn dat u in dit geval gelijk heeft. De wet geeft namelijk de volgende uitleg van de door u genoemde borden:


VoorrangskruispuntB3 Voorrangskruispunt

Net als bord B1 geeft dit bord aan dat aan alle bestuurders op deze weg voorrang verleend moet worden, maar bij dit bord geldt dat alleen voor het eerstvolgende kruispunt.

Met een onderbord kan worden aangegeven dat het voor meer dan één kruispunt geldt.


Voorrangskruispunt Zijweg links

Voorrangskruispunt Zijweg links

B4 Voorrangskruispunt Zijweg links

Als bord B3, maar in dit geval geldt dat alleen bestuurders die links het kruispunt naderen voorrang moeten verlenen.


Voorrangskruispunt Zijweg rechts

Voorrangskruispunt Zijweg rechts

B5 Voorrangskruispunt Zijweg rechts Als bord B3, maar in dit geval geldt dat alleen bestuurders die rechts het kruispunt naderen voorrang moeten verlenen.