Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

dwaling na aankoop auto

Vraag gesteld door vosje-v op 10 oktober 2018

Onze zoon heeft een auto gekocht, zonder apk en garantie. Thuis apk laten uitvoeren en er bleken vele gebreken. Nu is na 14 dagen de oliepomp kapot gegaan en is de auto dus niet meer rijbaar. Het vertrouwen in de auto is weg. Nu hoorden we over dwaling na aankoop. Heeft iemand hier ervaring mee en is dit in ons geval aan te raden?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw zoon heeft een auto gekocht waarbij direct na de aankoop beleek dat er meerdere gebreken zin. U vraagt wat zijn mogelijkheden zijn.

Uw zoon heeft de auto gekocht zonder garantie en kan dan ook alleen een beroep doen op de wet. Hij mag als consument redelijke verwachtingen hebben van is gekocht. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Deze bepalen de mogelijkheden. Hoe ouder de auto, des te minder je mag verwachten.

Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

Als koper moet je wel onderzoeken wat je koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. Als gebreken ook door een particulier eenvoudig te zien of bemerken dan zijn het geen verborgen gebreken.

Uw zoon kan de verkoper aanspreken op grond van het feit dat hij niet zo snel na aankoop al deze reparatiekosten hoeft te verwachten. Het is redelijk als de verkoper een deel van de kosten op zich neemt. Het is aan te raden om de verkoper aan te spreken en te vragen of de gebreken opgelost kunnen worden. Uw zoon mag in ieder geval verwachten dat hij de gekochte auto wel enige tijd kan gebruiken.

Wat uw zoon in dit geval kan eisen en hoe hij de verkoper kan aanspreken vindt hij op onze website.