Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik het verschil tussen schade en vergoeding bij total loss bij de schuldige partij verhalen?

Vraag gesteld door Kayleigh dve op 20 mei 2016

Ik heb onlangs een aanrijding gehad, welke de schuld van de tegenpartij was, hij heeft de schuld ook erkend.
Mijn auto is echter (economisch) Total loss verklaard en ik krijg maar een schijntje van de verzekering terug. Hier kan ik geen nieuwe auto, en zeker niet dezelfde, voor kopen.

Vooralsnog ben ik dus mijn auto kwijt door schuld van de tegenpartij. Het is toch onvoorstelbaar dat dit kan gebeuren? Kan ik het verschil tussen schade en vergoeding bij total loss bij de schuldige partij verhalen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad. Uw auto is total loss verklaard. U kunt van het bedrag dat u voor uw auto krijgt echter geen andere, vergelijkbare auto kopen.

Een expert beoordeelt de hoogte van de schade. Daarbij zijn van belang de dagwaarde van uw auto, (de waarde vlak voor de aanrijding) en de restwaarde (de waarde na de aanrijding).

Juridisch gezien kunt u nooit meer dan het verschil tussen de dag- en de restwaarde als schade opvoeren. Dit is namelijk het bedrag dat u daadwerkelijk kwijt bent als gevolg van de aanrijding.

Indien u van mening bent dat de expert de schade niet goed heeft bepaald, heeft u de mogelijkheid om zelf een expert in te schakelen. De kosten hiervoor zijn kunt u verhalen als blijkt dat u gelijk had.

Meer informatie over schade na een aanrijding vindt u op onze website.