Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bumper nieuw of repareren bij 8 maanden jonge auto

Vraag gesteld door senior2014 op 27 juli 2017

Auto nieuw gekocht , nu 8 maanden jong. Stond geparkeerd in parkeerhaven. Achterbumper aangereden door inparkeerder. Een paar scheuren in bumper van ongeveer 60 cm. All Risk en rechtsbijstandverzekering en 3 jaar nieuwwaarde.
Tegenpartij is dus 100 % schuldig. Europees schadeformulier is ingevuld. Kan ik van de verzekering eisen of vragen dat er een nieuwe bumper geplaatst wordt op deze nog zeer jonge auto ? Of moet ik genoegen nemen met reparatie ?
Via de rechtsbijstand kan toch de tegenpartij aansprakelijk gesteld worden ? Ik heb er geen zin in om met een gerepareerde bumper verder te rijden. Niet voor niets een nieuwe auto gekocht.
Indien het toch uitdraait op een reparatie heb ik dan nog recht op een bedrag wegens waardevermindering ?
Gaarne uw advies.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een nieuwe auto gekocht die u Allrisk verzekerd hebt. Die auto hebt u geparkeerd in een parkeerhaven. Door een inparkeerder is er schade ontstaan aan uw bumper. U wilt weten of u van uw verzekeraar een geheel nieuwe bumper kunt eisen of genoegen moet nemen met een reparatie waarbij u een aansprak kan maken op een bedrag wegen waardevermindering?

Verzekering
Omdat u een allriskverzekering hebt zal de verzekeraar vaak, ongeacht de aansprakelijkheid, de schade direct vergoeden. Het is vervolgens aan de verzekeraar om de schade wel of niet te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

Reparatie
U kunt niet van de verzekeraar eisen dat er een nieuwe bumper geplaatst wordt. Indien een reparatie deugdelijk uitgevoerd kan worden, zal daar in de regel vaak voor gekozen worden.

Waardevermindering
Een nog jonge auto die schade heeft opgelopen zal minder opbrengen bij verkoop of inruil, ook al is die schade goed gerepareerd. Hoeveel minder hangt samen met het soort schade, maar ook de leeftijd en kilometerstand van de auto tellen mee. Er kan waardevermindering optreden bij een auto tot drie à vier jaar oud. Deze schade kan geclaimd worden bij een aansprakelijke tegenpartij. De expert zal de waardevermindering vaststellen in uw geval.

Meer informatie over waardevermindering en het stappenplan schade verhalen vindt u op onze website.