Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verborgen gebrek koop auto

Vraag gesteld door Sander194 op 5 maart 2018

Wij hebben eind augustus 2016 een volkswagen polo gekocht bij een dealer. Ging om een ogenschijnlijk nette auto, km teller stond op orde grootte 72.000. Het was een import auto. Vlak na koop bleken er al wat kleine dingen mis te zijn: er zat geen bluetooth op de navigatie (werd bij hoog en bij laag beweerd van wel), navigatieantenne was stuk en vrij snel ging accu dood. Over dat laatste zei mijn garage dat er gewoon een slechte en niet passende accu was geplaatst. Omdat het tijd na aankoop was heb ik het laten rusten en gewoon nieuwe accu gekocht. Tussendoor is nog tot twee keer toe mijn navigatiesysteem en 1 keer koplampen gejat, zaken waar verkoper natuurlijk niet verantwoordelijk voor is maar ik heb wel heel veel gedoe gehad met de verzekeraar omdat bleek dat navigatie bij import niet in auto zat waardoor officieel geen onderdeel auto etc... Nu heb ik vanmorgen mij auto naar garage gebracht om hem APK te laten keuren. Ik werd vrij snel gebeld dat er toch een groot probleem is. Ik weet niet wat de term is maar er was iets vreemds aan de hand met de ' balk' aan de linkerkant die in de lengte van de auto loopt en waar ook de bumper op rust. Naar ik begrijp is dat ook cruciaal onderdeel van de kooiconstructie van de auto. Punt is dat nu bij apk keuring blijkt dat a) Het hier gaat om een schadeauto. Sterker nog, deze mooie grijze polo was kennelijk vroeger een rode polo. Maar belangrijker, b) kennelijk was er forse schade want ze hebben de eerder genoemde ' balk' proberen terug te buigen. Wat natuurlijk sowieso idioot is. Maar erger nog, omdat ze hem klaarblijkelijk niet terug gebogen kregen hebben ze er een forse inkeping (ongeveer 2/3 diepte) in gezaagd en boel terug gebogen en zo de auto opgelapt. Nu bij de apk keuring komt dit ernstige gebrek tot mijn schrik naar boven. Hoe deze bij de vorige keuring door de APK is gekomen is mij een raadsel, want ik mag er de weg niet meer mee op en we hebben dus ook de afgelopen 1,5 jaar in een levensgevaarlijke auto rondgereden waarbij er bij een ongeluk de andere auto zoals monteur het zei ' meteen binnen staat'. Mijn vraag is vooral kan ik redelijkerwijs verwachten dat schade vergoed wordt? Waarbij ik eigenlijk gewoon wil dat koopovereenkomst ontbonden wordt want a) Ik heb teveel geld betaald voor de auto, gezien het feit dat nu blijkt dat het een schadeauto is b) Er is een ernstig gebrek dat veel geld kost om te repareren c) Ik ben er wel een beetje klaar mee en ben als de dood dat er over een tijdje weer wat mee is. Kortom, graag advies hoe verder...

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt eind augustus 2016 een occasion (import) gekocht bij een dealer met 72.000 km op de teller. Onlangs hebt u de auto voor APK weggebracht en daarna werd u gebeld dat er een groot probleem aan de auto kleeft. Er is een probleem met de balk waar o.a. de bumper op rust en dat is van belang voor de kooiconstructie van de auto. Tevens blijkt het te gaan om een schadeauto. U vraagt zich af of u van de dealer kunt verwachten dat de koopovereenkomst ontbonden wordt.

Onderzoeksplicht

Bij de koop hebt u als koper een onderzoeksplicht. U moet onderzoeken wat u koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. Heeft u gevraagd naar een eventueel schadeverleden? In dat geval is de informatie van de verkoper van belang. Als de verkoper heeft aangegeven dat er geen schade is geweest, dan mag u daar als koper ook van uitgaan. Heeft u niets gevraagd over schade, dan is het uitgangspunt dat er bij een gebruikte auto altijd een schade kan zijn geweest. Deze moet dan wel goed zijn hersteld.

Bewijs

Kunt u aantonen dat de auto als "schadevrij" is verkocht aan u, dan kunt u de verkoper aanspreken voor het feit dat deze informatie niet juist is geweest. Had u de juiste informatie gehad, dan had u de auto niet, of misschien voor een ander bedrag gekocht. Op grond hiervan kunt u de koopovereenkomst ontbinden. De garage moet de auto terugnemen en uw schade vergoeden.

Neemt de garage de auto terug, dan kan worden uitgegaan van de door u betaalde prijs, met eventueel een redelijke aftrek van de gereden kilometers. Het verschil dient aan u te worden terugbetaald zodra u de auto aan de garage heeft teruggegeven.

Voor informatie over ontbinden van de koopovereenkomst en de stappen die u kunt nemen richting de verkoper verwijs ik u graag naar de informatie hierover op onze website.***

Reactie van Sander194:

Veel dank voor dit antwoord. Ik ben inmiddels iets verder. 1) verkoper laat morgen de auto ophalen om hem te kunnen inspecteren 2) verkoper heeft aangegeven dat ze hier zelf niks van wisten 3) verkoper heeft aangegeven de verkoopovereenkomst niet te willen ontbinden 4) ik heb aangegeven dat ze weliswaar tot inspectie over kunnen gaan maar dat ik geen toestemming geef om te repareren cq dat ons doel is ontbinding van de overeenkomst.

Ik heb nu zo n vermoeden hoe dit verder gaat. Straks staat mijn auto bij dealer en geven ze aan hem te willen repareren en dat ik anders min of meer de boom in kan.
U schrijft begrijpelijker dat het belangrijk is dat ik kan bewijzen dat hij als schadevrij verkocht is. Daar zal het verwacht ik hun woord tegen het onze zijn. Een ding staat vast, zij geven aan het niet geweten te hebben. Maar ik ga ervan uit dat als ik het op de spits drijf zij zullen ontkennen dat ze hebben gezegd dat er even schade is, vermoed dat ze zullen zeggen dat hebben gezegd dat ze het ook niet wisten. Kortom, op dit moment kan ik even niet verzinnen dat zij hebben aangegeven dat hij schadevrij was... vervolgvraag: hoe nu verder? Ik wil echt uitkomen op ontbinden overeenkomst, maar voorspel een patstelling.