Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik eigen auto in Portugal

Vraag gesteld door EefAriba op 15 maart 2018

We hebben een huis in Nederland en Portugal en wonen formeel in Nederland. Graag willen we in Nederland en Portugal continue een auto ter beschikking hebben (we vliegen heen en weer). We hebben begrepen dat een auto met Nederlands kenteken niet langer dan 183 dagen per jaar in Portugal mag verblijven (cumulatief). Onze conclusie was dan kopen we een auto met Portugees kenteken (we hebben een financieel nummer). Dit is echter in strijd met wat we elders lazen dat je als Nederlander (geen resident) alleen in een auto met Portugees kenteken mag rijden als het een huurauto is. Kloppen deze regels en zo ja, wat is dan een oplossing die juridisch klopt zonder dat we genoodzaakt worden om continue met de auto heen en weer te hoeven reizen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent woonachtig in Nederland en beschikt over een vakantiehuis in Portugal. Vraag is of het toegestaan is in Portugal een auto(op Portugees kenteken) te kopen en te berijden.

Uit eigen ervaring weet ik,dat dit is toegestaan, mits u over een fiscaalnummer in Portugal beschikt.

Nederland
Het is echter in Nederland niet toegestaan met deze auto (Portugees kenteken) in Nederland te rijden. wel kunt u jaarlijks in Nederland voor maximaal 2 weken een ontheffing aanvragen voor gebruik van een auto op buitenlands kenteken. Een ander ter voorkoming van ontwijking van BPM en Motorrijtuigenbelasting in Nederland.