Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

gevolg te hoge kogeldruk

Vraag gesteld door Ron001 op 7 december 2017

Fietsendrager: 2 elektrische fietsen wegen samen 58 kg. Toegestane kogeldruk is 50 kg. Wat zijn de mogelijk juridische en technische gevolgen bij een te hoge kogeldruk? Volgens dealer zou deze overschrijding nauwelijks technische gevolgen hebben ivm een veiligheidsmarge die trekhaken hebben.Bij meer dan 60 kg structureel zou wel een risico kunnen ontstaan. Klopt dit?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De maximale kogeldruk van uw auto is 50 kg. De fietsendrager plus 2 elektrische fietsen wegen samen 58 kg. U vraagt naar de eventuele juridische en technische gevolgen.

De maximum kogeldruk wordt door de fabrikant van de auto vastgesteld en mag wettelijk niet worden overschreden. Hoewel we vanuit de praktijk niet merken dat daar heel nadrukkelijk op gecontroleerd wordt, is het overschrijden van de kogeldruk niet toegestaan.
Naast de kans op een bekeuring zal de fabrikant zijn redenen hebben de kogeldruk te beperken, zowel qua constructie als rij-eigenschappen. Wij raden het dus af om over het maximum heen te gaan. Bovendien kan overschrijding van de kogeldruk verzekeringstechnisch in uw nadeel werken, als er een aantoonbaar verband is tussen het ongeval en de te hoge kogeldruk.