Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Deugdelijk product

Vraag gesteld door BadBikes op 4 juli 2018

We hebben bijna 6 jaar geleden de E-Bike van het merk Gazelle Goldline Forte aangeschaft. Prijs Ruim € 2.999.
Bij de begin mei uit te voeren grote onderhoudsbeurt blijkt dat de verende voorvork versleten is. Nu blijkt dat Gazelle deze voorvorken niet meer te vervanging kan leveren. Welke reële rechten heb ik nu als alternatief. Wat is een acceptabel inruilwaarde voor deze fiets. Zowel de fiets van mij als vrouw heeft dit probleem.
Is er wettelijk gezien wel sprake van een deugdelijk product?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De voorvork van u nog geen zes jaar oude Gazelle Goldline Forte blijkt versleten. Gazelle levert dergelijke voorvorken niet meer uit. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Levensduur voorvork
Bij normaal gebruik en regulier onderhoud mag u er zeer zeker vanuit gaan, dat een voorvork langer dan zes jaar meegaat.

Wettelijke garantie
Nu de voorvork ondeugdelijk blijkt, maakt dat de fiets niet geschikt is voor normaal gebruik, derhalve niet voldoet aan de redelijke verwachting die u op grond van de overeenkomst ervan mocht hebben. Er lijkt hier sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW).

Bij wie reclameren?
Voor een beroep op conformiteit dient u zich als consument te wenden tot de verkoper. De fabrikant is immers geen contractpartij.

Wat kunt u eisen?
Nu de voorvork blijvend niet meer leverbaar is (hetgeen op zich al merkwaardig is voor een fiets die nog geen zes jaar leden aan u verkocht is) kunt u als consument opteren voor een vervangende fiets (gelijke prijsklasse en zelfde leeftijd).

Mocht de verkoper hieraan niet kunnen voldoen, dan rest ontbinding van de koopovereenkomst. Bij vaststelling van de afschrijving dient men hier niet uit te gaan van de commerciële inruil, doch van een gedwongen inruil (hierbij is de afschrijving beduidend lager).

Geschil
Komt u er niet uit met de verkoper? Dan kunt u uw rechtsbijstandverzekering inschakelen. Indien u hier niet over beschikt, kunt u - mits de verkoper BOVAG lid is - het geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Tweewielers.

Stappenplan
Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken, verwijs ik u naar het stappenplan "klachten na aankoop' op onze website.***

Reactie van P - I:

Veelal kan een verende voorvork gewoon hersteld worden. u zou eens bij https://www.bikesuspension.nl/ te rade kunnen gaan.