Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

op kenteken niet juist vermelde trekkracht

Vraag gesteld door peterad op 17 november 2017

ik wil koopovereenkomst ontbinden omdat volgens afspraak de trekkracht niet vermeld staat op het kenteken = kentekenkaart. Dit is nodig voor import in Frankrijk. De verkoper beweert dat het wel juist is en dat in de bijlage conformiteitsbewijs van de RDW staat. Dit bewijs wordt niet erkent in Frankrijk. Verkoper wil overeenkomst niet ontbinden

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt een overeenkomst ontbinden omdat de trekkracht niet op het kentekenbewijs vermeld staat. Daardoor kunt u de import in Frankrijk niet in orde maken. Verkoper geeft aan dat de trekkracht in de bijlage conformiteitsbewijs van de RDW staat. Dat bewijs wordt echter niet erkend in Frankrijk.

Trekgewicht op conformiteitsbewijs
Wellicht gaat het hier om de aankoop van een bedrijfsauto. Dan staan de trekgegevens niet op het kentekenbewijs maar op een conformiteitsbewijs.

U herkent de trekgegevens van een bedrijfsauto als;

  • Aanhangwagen autonoom geremd
  • Aanhangwagen middenas geremd

Als u gaat rijden met een aanhangwagen of caravan, is het wettelijk verplicht dat de gewichten geregistreerd staan in het kentekenregister van de RDW. Denkt u dat het trekgewicht in het kentekenregister, op het kentekenbewijs of op het conformiteitsbewijs niet klopt, neem dan contact op met RDW Klantenservice.

Ontbinding overeenkomst
U kunt niet zomaar een overeenkomst ontbinden. Indien u ten tijde van het sluiten van de overeenkomst nadrukkelijk hebt aangegeven dat het voor u van belang is dat het trekgewicht op het kentekenbewijs moet staan en die toezegging is door de verkoper gedaan, dan kunt u zich daarop beroepen. Echter, u moet wel kunnen bewijzen dat die toezegging is gedaan en dat die informatie dermate belangrijk voor u was dat u in een ander geval de koop niet zou hebben gesloten.

Meer informatie vindt u op de site van de RDW.