Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gevolgen snelheidsboete in Duitsland

Vraag gesteld door IvH op 13 juli 2016

Op de terugreis van onze vakantie moesten wij vanwege een omleiding omrijden over een ons onbekende weg bij Stuttgart, die van snelweg plotseling in B-weg overging. Omdat we moesten zoeken ivm diverse afslagen zagen we te laat het bord 60km/u, zijn we geflitst en een formulier (met herkenbare foto) binnengekregen dat er 28 km te hard is gereden.

Nou zag ik bij jullie info dat er vanaf 26 km/u te hard een maand rijontzegging kan worden opgelegd, maar las in andere antwoorden van vragenstellers dat dit soms ook automatisch in een hogere boete wordt omgezet.
Moeten wij hier inderdaad rekening mee houden? Omdat er absoluut geen sprake was van gevaarlijk rijgedrag of situatie, maar puur een vergissing vanwege de onduidelijke verkeerssituatie, lijkt rijontzegging me wel erg drastisch.

Heeft het nut om de situatie op het formulier uit te leggen? (er kan toelichting gegeven worden indien de overtreding niet wordt toegegeven, in het Duits overigens). En als er toch een rijontzegging wordt opgelegd, geldt dit ook binnen Nederland?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een snelheidsovertreding begaan in Duitsland en een antwoordformulier ontvangen. U vraagt of u rekening moet houden met een rijontzegging of een hogere boete en of een eventuele rijontzegging ook geldt binnen Nederland.

Rijverbod Duitsland
Het is inderdaad mogelijk dat er een maand rijontzegging in Duitsland wordt opgelegd. Deze geldt dan niet voor Nederland. Als dat het geval is dan heeft u de volgende mogelijkheden om het rijverbod in te laten gaan:

  • rijbewijs opsturen (per aangetekende post)
  • aantekening laten maken bij een Bussgeldstelle (bijv. in Kleve). U dient dan wel iemand mee te nemen die in het bezit is van een geldig rijbewijs. Het rijverbod gaat namelijk direct in.
  • voor niet-ingezetene van Duitsland kan een rijverbod omgezet worden naar een verdubbeling van de geldboete
  • sommige deelstaten volstaan met een scan van het rijbewijs die u per e-mail op kunt sturen

Verhoogde boete

Het rijverbod kan inderdaad ook worden omgezet naar een verhoogde boete. Dit zien wij vaker als het gaat om buitenlandse kentekens. U kunt in ieder geval proberen een toelichting op het antwoordformulier te schrijven, maar ik kan niet zeggen of daar rekening mee wordt gehouden.

Meer lezen over boetes uit Duitsland.